ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τραμπ για Brexit: Τζόνσον ο «κατάλληλος άνθρωπος» για τη δουλειά

11:27 - 25 Αυγ 2019 | Ειδήσεις
Τραμπ για Brexit: Τζόνσον ο «κατάλληλος άνθρωπος» για τη δουλειά
Ως τον «σωστό άνθρωπο» για να βγάλει το Ηνωμένο Βασίλειο από την Ε.Ε. χαρακτήρισε τον Μπόρις Τζόνσον ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Εν όψει της κατ’ ιδίαν συνάντησης των δύο ηγετών, στο περιθώριο της συνόδου των G7, ο ένοικος του Λευκού Οίκου εκφράστηκε με τα καλύτερα λόγια για τον νέο πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να φέρει εις πέρας τη δουλειά» δήλωσε μεταξύ άλλων. Και πρόσθεσε: «Δεν χρειάζεται καμία συμβουλή».

Παράλληλα, ο Ντόναλντ Τραμπ απέρριψε τις αναφορές του Τύπου περί εντάσεων μεταξύ των ηγετών της G7, τονίζοντας ότι «όλοι τα πάνε καλά μεταξύ τους».

«Προτού φτάσω στη Γαλλία τα Ψευδή και Απεχθή Μέσα έλεγαν ότι οι σχέσεις με τις άλλες 6 χώρες της G7 είναι πολύ τεταμένες και ότι οι δύο ημέρες συναντήσεων θα είναι καταστροφικές», έγραψε στο Twitter ο Τραμπ λίγη ώρα προτού συναντηθεί με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

«Έχουμε πολύ καλές συναντήσεις, οι Ηγέτες τα πάνε πολύ καλά μεταξύ τους και η Χώρα μας, οικονομικά, τα πάει πολύ καλά—μιλάνε για αυτή σε όλο τον κόσμο!», πρόσθεσε ο Τραμπ.

Προσπάθειες για εμπορική συμφωνία

Παράλληλα, ο Αμερικανός προεδρος έκανε λόγο για μία «σημαντική εμπορική συμφωνία» μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΗΠΑ, μετά την ολοκλήρωση του Brexit.

Νωρίτερα, άλλωστε, ο Μπόρις Τζόνσον κάλεσε τις ΗΠΑ να άρουν τα εμπόδια που υπάρχουν για όσες βρετανικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ.

«Εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμα σημαντικά εμπόδια στις ΗΠΑ για τις βρετανικές εταιρείες που για πολλούς παραμένουν ακατανόητα» δήλωσε, χαρακτηριστικά, μιλώντας σε εκπροσώπους του Τύπου.

Υπενθυμίζεται ότι λίγες εβδομάδες πριν την έξοδο από την Ε.Ε., και ενώ κορυφώνονται οι διεργασίες για την προετοιμασία του Brexit, το Λονδίνο επιδιώκει την ενίσχυση των δεσμών με την Ουάσιγκτον, προκειμένου να αντισταθμίσει το κόστος μίας πιθανής άτακτης αποχώρησης από την ευρωπαϊκή οικογένεια. Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο χώρες βρίσκονται σε εντατικές διαβουλεύσεις για την κατάρτιση μίας νέας εμπορικής συμφωνίας.

«Υπάρχει μια τεράστια ευκαιρία για τη Βρετανία, αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν πρόκειται να εύκολη διαδικασία», τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός. «Είναι πολύ σημαντικό, αν καταλήξουμε σε μια σπουδαία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, να πρόκειται για ελεύθερο εμπόριο που θα οφελεί βρετανικές εταιρείες», επισήμανε, αναφέροντας στο παράδειγμα της βρετανικής κρεατόπιτας με χοιρινό η οποία πωλείται για παράδειγμα στην Ταϊλάνδη και την Ισλανδία, σύμφωνα με τον ίδιο, «αλλά δεν μπορεί σήμερα να εισέλθει στην αμερικανική αγορά».

«Υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες για τις βρετανικές εταιρείες», είπε. «Σκοπεύουμε να τις εκμεταλλευτούμε, αλλά θα χρειαστεί οι Αμερικανοί φίλοι μας να κάνουν συμβιβασμούς και να δείξουν ελαστικότητα, επειδή αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάρα πολλοί περιορισμοί».

«Ανοιχτός» ο Τραμπ στην επανένταξη της Ρωσίας

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος Τραμπ αναφέρθηκε και στην πιθανή επιστροφή της Ρωσίας στη σύνοδο των G7, εμφανιζόμενος «θετικός» σ΄ ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Είναι πιθανό να καλέσουμε τη Ρωσία να ενταχθεί εκ νέου στην ετήσια σύνοδο των αναπτυγμένων οικονομιών» δήλωσε χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια της πρωινής συνεδρίασης της συνόδου των G7 στη Γαλλία.

Η Ρωσία ήταν μέλος της συνόδου των G8 έως το 2014, όταν και αποπέμφθηκε λόγω των γεγονότων στην Ουκρανία.

Πάντως, τα ευρωπαϊκά κράτη επιμένουν ότι η επανένταξη της Μόσχας προϋποθέτει την απαρέγκλιτη τήρηση των όρων της Συμφωνίας του Μινσκ για την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Τραμπ, από την πλευρά του, απέφυγε να διευκρινίσει υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί να καταστεί δυνατή η επάνοδος του Πούτιν στη σύνοδο των ισχυρότερων ηγετών του πλανήτη.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.