ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ιταλία: Το M5S ανέστειλε τις συνομιλίες με το Δημοκρατικό Κόμμα

12:35 - 27 Αυγ 2019 | Ειδήσεις
Ιταλία: Το M5S ανέστειλε τις συνομιλίες με το Δημοκρατικό Κόμμα
Σε ακύρωση των συνομιλιών για τη δημιουργία κυβερνητικού συνασπισμού στην Ιταλία με το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) προχώρησε σήμερα το Κίνημα των Πέντε Αστέρων (M5S). Ειδικότερα, το Κίνημα δήλωσε ότι θα τις επαναλάβει όταν το PD θα δεσμευθεί ότι θα διατηρήσει επικεφαλής της κυβέρνησης τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε.

«Χθες μετά από τέσσερις ώρες συνομιλιών, δεν επιτεύχθηκε τίποτα. Δεν μπορούμε πλέον να δουλεύουμε έτσι. Είτε θα αλλάξει η στάση ή αλλιώς είναι δύσκολο. Θα δούμε ξανά το PD όταν το κόμμα δώσει το ΟΚ για τον επαναδιορισμό του Κόντε», τονίζει, σύμφωνα με το Reuters, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων σε ανακοίνωσή του.

Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και το κεντροδεξιό PD, παραδοσιακά πολιτικοί αντίπαλοι, προσπαθούν να σχηματίσουν κυβέρνηση μετά την κατάρρευση του συνασπισμού Λέγκας-Πέντε Αστέρων, μετά από 14 μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο στις 20:00 ώρα Ελλάδος εκπνέει η διορία, που ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα παραχώρησε στα κόμματα, προκειμένου να καταλήξουν σε μία συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Αν δεν έχουν κλείσει μέχρι τότε μια συμφωνία, ο πρόεδρος θα προχωρήσει σε υπηρεσιακή κυβέρνηση και θα κηρύξει πρόωρες εκλογές. 

Το M5S επιμένει στην παραμονή του Τζουζέπε Κόντε στην ηγεσία της κυβέρνησης, με αντιπροέδρους τον ηγέτη του Κινήματος Λουίτζι ντι Μάιο και τον Αντρέα Ορλάντο, στενό σύμβουλο του επικεφαλής του PD Νικόλα Τζινγκαρέτι -ο οποίος δεν θα συμμετάσχει στο κυβερνητικό σχήμα.

Ο Ντι Μάιο πιέζει προς την κατεύθυνση της αποδοχής του Κόντε, τονίζοντας πως «η υπομονή έχει και τα όριά της», ενώ ο Τζινγκαρέτι προκειμένου να δεχθεί τον Κόντε ως πρωθυπουργό αξιώνει να υπάρξει «μία δυναμική ασυνέχεια» του νέου σχήματος και του μείγματος πολιτικής σε σχέση προς την προηγούμενη κυβέρνηση.

Πηγές του PD τονίζουν ότι «υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν» και ο «δρόμος είναι ακόμη ανηφορικός», προσθέτοντας πως στη χθεσινή συνάντηση διαπιστώθηκαν διαφορές όσον αφορά τον προϋπολογισμό, τη δικαιοσύνη και τους νόμους για την ασφάλεια.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.