ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συμβούλιο Ευρώπης: «Εγχειρίδιο» προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τεχνητή Νοημοσύνη!

12:22 - 29 Αυγ 2019 | Ειδήσεις
Συμβούλιο Ευρώπης: «Εγχειρίδιο» προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τεχνητή Νοημοσύνη!
«Εγχειρίδιο», 29 σελίδων, για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης στην καθημερινότητα των πολιτών, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης DunjaMijatović.

Στο εγχειρίδιο, που διατίθεται δωρεάν, στα αγγλικά ή στα γαλλικά, με αποστολή σχετικού μηνύματος στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]., αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι:

*Οι τεχνολογίες που βασίζονται στην Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) εμφανίζονται όλο και περισσότερο στην καθημερινότητά μας, συμπεριλαμβανομένων των οικιακών συσκευών και των εφαρμογών κοινωνικών μέσων. Χρησιμοποιούνται επίσης από τις δημόσιες υπηρεσίες στο πλαίσιο της δικαιοσύνης, της ευημερίας και της υγειονομικής περίθαλψης για την επίλυση προβλημάτων και τη λήψη αποφάσεων ανεξάρτητα από την ανθρώπινη παρέμβαση.

Αυτό δημιουργεί μεγάλες ευκαιρίες αλλά περιλαμβάνει και κινδύνους με πραγματικές και σοβαρές συνέπειες για τα άτομα, συμπεριλαμβανομένων πιθανών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.

Επομένως, τα συστήματα AI θα πρέπει να ελέγχονται και να υπόκεινται σε έλεγχο από τις δημόσιες αρχές.

Η δημοσίευση "Unboxing Artificial Intelligence: 10 steps to protect human rights" απευθύνεται σε όσους εμπλέκονται στην ανάπτυξη ή εφαρμογή συστημάτων AI.

Οι συστάσεις περιλαμβάνουν την τακτική παρακολούθηση των συστημάτων AI για να διαπιστωθεί αν δεν υπονομεύουν κανένα από τα ανθρώπινα δικαιώματα καθώς και για τον τρόπο με τον οποίο οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων συλλέγουν και επηρεάζουν τις εισροές και ερμηνεύουν τα αποτελέσματα των συστημάτων AI.

Θα πρέπει να συσταθούν όργανα επίβλεψης για τη διεκπεραίωση καταγγελιών από άτομα που επηρεάζονται αρνητικά από απόφαση που ενημερώνεται αποκλειστικά ή σημαντικά από ένα σύστημα AI.

Επιπλέον, οι δημόσιες αρχές θα πρέπει να παρακολουθούν τον αριθμό και τον τύπο θέσεων εργασίας που έχουν δημιουργηθεί και χαθεί ως αποτέλεσμα των εξελίξεων του AI και να προσαρμόσουν αναλόγως τα προγράμματα σπουδών.

image002

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.