ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε ισχύ πλέον οι εμπορικοί δασμοί από ΗΠΑ και Κίνα

10:51 - 01 Σεπ 2019 | Ειδήσεις
Σε ισχύ πλέον οι εμπορικοί δασμοί από ΗΠΑ και Κίνα
Από σήμερα 1 Σεπτεμβρίου και πιο συγκεκριμένα από τις 07:01 ώρα Ελλάδος (00:01 τοπική ώρα) έχουν τεθεί σε ισχύ οι νέοι δασμοί των ΗΠΑ προς την Κίνα, σε προϊόντα αξίας πολλών δισεκατομμυρίων, με την εμπορική διαμάχη των δύο υπερδυνάμεων να συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει ανακοινώσει ότι από 1η Σεπτεμβρίου, θα αυξηθούν οι δασμοί από 10% σε 15% σε κινεζικά προϊόντα αξίας 300 δισ. δολαρίων και ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, κατέστησε σαφές χθες πως δεν σκοπεύει να υποχωρήσει. Η συνολική αξία των κινεζικών προϊόντων που έχουν βρεθεί στο στόχαστρο αμερικανικών δασμών θα μπορούσε να αγγίξει, μετά τα νέα αυτά μέτρα, τα 550 δισ. δολάρια.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόσθετη απόφαση του Τραμπ να αυξήσει τους δασμούς σε βάρος της Κίνας ήλθε μετά από τους δασμούς που είχε ανακοινώσει, προηγουμένως, το Πεκίνο, σε αμερικανικά προϊόντας αξίας 75 δισ. δολαρίων.

Η απόφαση της Κίνας αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή επίσης σήμερα και προβλέπει επιπλέον δασμούς 5% και 10% σε 1.717 αμερικανικά προϊόντα, από το σύνολο των 5.078 προϊόντων, που εισάγονται από τις ΗΠΑ. Μάλιστα, από τον Δεκέμβριο το Πεκίνο αναμένεται να εισάγει νέους δασμούς. 

Παράλληλα, ο Τραμπ εξέφρασε χθες την εκτίμηση ότι με τον νέο γύρο των δασμών των ΗΠΑ, τουλάχιστον το 13% των επιχειρήσεων «θα αποχωρήσουν από την Κίνα στο αρκετά κοντινό μέλλον». Όπως είπε άλλωστε, ήδη εταιρείες φεύγουν από την Κίνα, καθώς «περνούν τη χειρότερη χρονιά που είχαν ποτέ στα 61 τελευταία χρόνια».

Η διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, που έχει ξεκινήσει από το 2018, κλιμακώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, όταν ο Τραμπ ανακοίνωσε νέα αύξηση των δασμών σε βάρος κινεζικών προϊόντων. Πέρα από την αύξηση των δασμών που τίθεται σήμερα σε ισχύ, από 1η Οκτωβρίου θα αυξηθούν οι δασμοί από το 25% στο 30% σε κινεζικά προϊόντα αξίας 250 δισ. δολαρίων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.