ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κύπρος: Παραγωγική η συνάντηση με Λουτ- Πιθανή κοινή συνάντηση ηγετών

14:52 - 01 Σεπ 2019 | Ειδήσεις
Κύπρος: Παραγωγική η συνάντηση με Λουτ- Πιθανή κοινή συνάντηση ηγετών
Ως παραγωγική χαρακτήρισε τη συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, και της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου.

Ο κ. Προδρόμου τόνισε ότι η κ. Λουτ θα κρίνει αν και πώς θα υπάρξει συνέχεια των διαβουλεύσεων την Δευτέρα, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κοινής συνάντησης των δύο ηγετών με την κ. Λουτ, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ.

Όπως σημειώνει ο κ. Προδρόμου, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρουσίασε τις θέσεις του και τη θετική προσέγγισή του για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων». Προσθέτει ότι «ήγειρε βεβαίως, όπως ήταν αναμενόμενο, και τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ και τα χωρικά ύδατα της Κύπρου, καθώς και γενικότερα τις προκλήσεις από τουρκικής πλευράς, όπως βέβαια και το μέγα θέμα που δημιουργείται από τις παράνομες επεμβάσεις και τις εξαγγελίες που γίνονται σχετικά με την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου».

Η κ. Λουτ, συνέχισε, «θα συναντηθεί το απόγευμα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, κ. Μουσταφά Ακιντζί και ενδέχεται να υπάρξει αύριο περαιτέρω συνέχεια των διαβουλεύσεων, χωρίς να αποκλείεται, αν αυτό θα είναι υποβοηθητικό, και μια κοινή συνάντηση».

Ερωτηθείς για το αν η κ. Λουτ έδειξε να προβληματίζεται από τις τουρκικές προκλήσεις και ιδιαίτερα τις τελευταίες κινήσεις για τα Βαρώσια, ο κ. Προδρόμου απάντησε ότι ο Πρόεδρος «έχει εγείρει αυτά τα θέματα, τα οποία βεβαίως λαμβάνονται υπόψη στην προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων». Αυτή την στιγμή, είπε, «και με δεδομένο ότι πιθανώς αύριο θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις είναι καλύτερα να περιοριστούμε σ΄ αυτά τα οποία γνωρίζουμε σήμερα».

Σε ερώτηση αν η κ. Λουτ μετέφερε κάποιο μήνυμα από τον ΓΓ του ΟΗΕ ή προτάσεις για να σπάσει το αδιέξοδο, ο κ. Προδρόμου απάντησε ότι «η κ. Λουτ έχει οδηγίες και εντολή από τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών. Αυτό είναι δεδομένο. Και εργάζεται στην προσπάθεια να διαμορφωθούν μεταξύ των δύο πλευρών όροι αναφοράς για να ξαναξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις».

Σχετικά με το αν είναι στον αέρα η τριμερής στη Νέα Υόρκη, ο κ. Προδρόμου επανέλαβε ότι «αυτή την στιγμή έγινε μια δημιουργική, παραγωγική συζήτηση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι πρόθυμος και διατεθειμένος να συνεχίσει τη συνεργασία και με την κ. Λουτ και με τον κ. Ακιντζί».

Τελευταία τροποποίηση στις 14:58 - 01 Σεπ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.