ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βρετανία: Κοινοβουλευτική ήττα για Τζόνσον - Μία ανάσα από τις εκλογές

08:35 - 04 Σεπ 2019 | Ειδήσεις
Βρετανία: Κοινοβουλευτική ήττα για Τζόνσον - Μία ανάσα από τις εκλογές
Σε εκλογές οδηγείται κατά πάσα πιθανότητα η Βρετανία μετά τη χθεσινοβραδινή κοινοβουλευτική ήττα του Μπόρις Τζόνσον. Ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει στη Βουλή των Κοινοτήτων πρόταση να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές μετά την έγκριση από τα μέλη του κοινοβουλίου της πρωτοβουλίας με σκοπό την αναβολή του Brexit, το οποίο προβλέπεται να πραγματοποιηθεί την 31η Οκτωβρίου.

Με 27 ψήφους διαφορά πέρασε χθές η πρόταση για έλεγχο του Brexit από τη βρετανική Βουλή. Οι ψήφοι ήταν 328 υπέρ και 301 κατά. Μετά από αυτή την εξέλιξη ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι θα προκηρύξει εκλογές αν σήμερα οι αντάρτες περάσουν ρύθμιση για παράταση του Brexit. Απαντώντας για την ήττα του στην ψηφοφορία, η οποία δίνει στο κοινοβούλιο τον έλεγχο της ατζέντας του Brexit, o Tζόνσον υποστήριξε ότι «δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία… για τις συνέπειες αυτής της ψηφοφορίας».

«Η ρύθμιση που θα ψηφιστεί αύριο (δηλαδή σήμερα) δίνει τον έλεγχο των διαπραγματεύσεων στην ΕΕ. Αυτό σημαίνει περισσότερους δισταγμούς, περισσότερη καθυστέρηση και περισσότερη σύγχυση. Και θα σημαίνει ότι η ΕΕ θα μπορεί να αποφασίσει πόσο θα κρατήσει αυτή την χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση». «Και καθώς αρνούμαι να συμφωνήσω με αυτό το σχέδιο θα πρέπει να κάνουμε μια επιλογή. Αν ψηφιστεί αυτή η ρύθμιση οι πολίτες θα πρέπει να αποφασίσουν ποιοί θα πάνε στις Βρυξέλλες στις 17 Οκτωβρίου για να λύσουν το θέμα και να πάει η χώρα μπροστά».

«Αν οι βουλευτές ψηφίσουν για να σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις μου και επιβάλουν μια ακόμα καθυστέρηση χωρίς νόημα στο Brexit, δυνητικά για χρόνια, τότε οι εκλογές θα είναι ο μόνος τρόπος για να λυθεί αυτό και επιβεβαιώνω ότι σήμερα καταρτίζουμε νομοσχέδιο για πρόωρες εκλογές».

Ο Μπόρις Τζόνσον κατηγόρησε τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν ότι θα υποκλινόταν σε οτιδήποτε απαιτούσαν οι Βρυξέλλες και πρόσθεσε ότι ο ίδιος μπορεί να αποσπάσει καλύτερη συμφωνία από τις Βρυξέλλες. Επανέλαβε ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει την 31η Οκτωβρίου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία εάν απαιτείται.

Ο Κόρμπιν από την πλευρά του αντέτεινε ότι είναι καθαρό πως σε αυτό το κοινοβούλιο δεν υπάρχει συναίνεση για αποχώρηση χωρίς συμφωνία.

Αποπομπές

Οι κοινοβουλευτικοί της συμπολίτευσης που τάχθηκαν υπέρ της πρωτοβουλίας στη Βουλή των Κοινοτήτων με σκοπό την αποτροπή του no-deal Brexit θα αποπεμφθούν από το κόμμα, επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ, διευκρινίζοντας ότι ήδη άρχισε να τους ενημερώνει στέλεχος των Συντηρητικών που είναι επικεφαλής της ομάδας που εντέλλεται να τηρεί την κομματική πειθαρχία.

Στους 21 αντάρτες συγκαταλέγονται ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ αλλά και ο Νίκολας Σόουμς — ο εγγονός του Ουίνστον Τσόρτσιλ.

«Ο επικεφαλής whip [σ.σ. κομματικό στέλεχος αρμόδιο για την τήρηση της κομματικής πειθαρχίας στο κοινοβούλιο] μιλάει τους βουλευτές των Τόρις που δεν ψήφισαν υπέρ της κυβέρνησης απόψε [σ.σ. χθες Τρίτη]. Θα απολέσουν την κομματική τους ιδιότητα», είπε εκπρόσωπος του πρωθυπουργού των Συντηρητικών, του Μπόρις Τζόνσον.

Ο πρωθυπουργός είχε ήδη απολέσει την απόλυτη πλειοψηφία των Τόρις στο βρετανικό κοινοβούλιο νωρίτερα χθες, με τη μεταπήδηση ενός βουλευτή των Συντηρητικών σε ένα μικρό φιλοευρωπαϊκό φιλελεύθερο κόμμα.

Η κυβέρνησή του είχε ήδη αναγγείλει πως εάν έχανε στην ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων, θα συγκαλούσε πρόωρες εκλογές για την 14η Οκτωβρίου. Η πρόταση για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών θα εξεταστεί σήμερα στο κοινοβούλιο. Χρειάζεται να ψηφιστεί από τα δύο τρίτα των μελών του σώματος για να εγκριθεί.

Επίσης σήμερα, οι κοινοβουλευτικοί θα ψηφίσουν επί του σχεδίου νόμου που απαιτεί από τον πρωθυπουργό να εξασφαλίσει την αναβολή του Brexit από τις Βρυξέλλες.

Οι Βρετανοί ενέκριναν με το 52% των ψήφων στο δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016 την αποχώρηση από την ΕΕ. Η προηγούμενη κυβέρνηση, υπό την Τερέζα Μέι, συνήψε τη Συμφωνία Αποχώρησης με τις Βρυξέλλες έπειτα από δυόμισι χρόνια διαπραγματεύσεων, αλλά το κείμενο αυτό απορρίφθηκε τρεις φορές από τη Βουλή των Κοινοτήτων. Μετά την έλευσή του στη εξουσία στα τέλη του Ιουλίου, ο Μπόρις Τζόνσον άρχισε συνομιλίες με τις Βρυξέλλες, χωρίς όμως να έχει παρουσιάσει ως τώρα κάποια νέα πρόταση για την άρση του αδιεξόδου.

Αύξηση στο κονδύλι για τις συνέπειες του Brexit

Το υπουργείο Οικονομικών της Βρετανίας θα προσθέσει δύο δισεκατομμύρια λίρες (2,2 δισ. ευρώ) επιπλέον για την περίοδο 2020-2021 για την προετοιμασία και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του Brexit, ανακοίνωσαν το βράδυ της Τρίτης οι υπηρεσίες του Σάτζιντ Τζάβιντ.

Η αναγγελία αυτή, που θα γίνει επισήμως σήμερα Τετάρτη, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, κατά την παρουσίαση του κρατικού προϋπολογισμού του ΗΒ, αυξάνει σε 8,3 δισ. λίρες (9,1 δισ. ευρώ) το συνολικό κονδύλι που έχει αφιερωθεί στην αντιμετώπιση των συνεπειών της αποχώρησης του ΗΒ από την ΕΕ, που αποφασίστηκε με το δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016.

Το μεγαλύτερο μέρος των επιπρόσθετων κεφαλαίων προορίζεται για την αστυνόμευση των συνόρων της Βρετανίας και τα λιμάνια.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 09:08 - 04 Σεπ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.