ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τούρκος ΥΠΕΝ: Συνεχίζουμε τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο

18:15 - 05 Σεπ 2019 | Ειδήσεις
Τούρκος ΥΠΕΝ: Συνεχίζουμε τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο
Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε σήμερα πως οι έρευνες φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο θα συνεχιστούν, τονίζοντας ότι «δε θα επιτρέψουν τετελεσμένα στην περιοχή».

«Από την αρχή λέμε ένα πράγμα, δεν θα κλείσουμε τα μάτια στην παραβίαση των δικαιωμάτων και συμφερόντων της τουρκοκυπριακής κοινότητας στο νησί, δεν θα επιτρέψουμε την δημιουργία τετελεσμένων», ανέφερε συγκεκριμένα ο Τούρκος υπουργός, μιλώντας στο Bloomberg. Πρόσθεσε ότι «δεν είμαστε μόνο εμείς στην ανατολική Μεσόγειο, για τις έρευνες στο νότο είναι και η Αίγυπτος, το Ισραήλ και η ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου». «Θα συνεχίσουμε στην υφαλοκρηπίδα μας τις έρευνές μας για πηγές υδρογονανθράκων οι οποίες πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο», συνέχισε ο Φατίχ Ντονμέζ.

Για την Ελλάδα, ο Τούρκος υπουργός εξέφρασε την επιθυμία για συνέχεια των σχέσεων καλής γειτονίας, ωστόσο κατηγόρησε την ε/κ πλευρά για την απόρριψη της τ/κ πρότασης σχετικά με το διαμοιρασμό του φυσικού αερίου. «Εμείς αυτή την πρόταση τη στηρίζουμε. Ακόμη και αν η ΕΕ και οι χώρες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή δεν δίνουν θετική απάντηση σε αυτή την πρόταση με συγκεκριμένο τρόπο, δηλώνουν ότι πρέπει να αξιολογηθεί αυτή η πρόταση. Είναι ωφέλιμο αυτή η πρόταση να ληφθεί σοβαρά από την ε/κ διοίκηση», δήλωσε.

Ο Φατίχ Ντονμέζ αναφέρθηκε και στα πυρηνικά προγράμματα της Τουρκίας, επιβεβαιώνοντας ότι το 2023 ο σταθμός του Άκουγιου θα λειτουργήσει, ενώ προχωράει και η άδεια ανοικοδόμησης και δεύτερου αντιδραστήρα πυρηνικής ενέργειας στο Άκουγιου.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας ανακοίνωσε επίσης ότι δεν τους ικανοποίησε το χρονοδιάγραμμα και το κόστος του πυρηνικού σταθμού της Σινώπης και πως αυτή τη στιγμή έχει διακοπεί το πρόγραμμά του.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:27 - 05 Σεπ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.