ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανησυχία της κεντρικής τράπεζας Ελβετίας για τα ψηφιακά νομίσματα

22:42 - 05 Σεπ 2019 | Ειδήσεις
Ανησυχία της κεντρικής τράπεζας Ελβετίας για τα ψηφιακά νομίσματα
Ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας Ελβετίας, Τόμας Τζόρνταν σημείωσε πως ψηφιακά νομίσματα, όπως το Libra, που φιλοδοξεί να λανσάρει το Facebook, μπορεί να περιορίσουν τη δυνατότητα της SNB να ασκεί νομισματική πολιτική.

Ο κ. Τζόρνταν δεν είναι ο μόνος κεντρικός τραπεζίτης που εκφράζει ανησυχίες για προϊόντα όπως το Libra, γνωστά ως stablecoin γιατί είναι συνδεδεμένα με ένα καλάθι σταθερών νομισμάτων.

Ένα stablecoin το οποίο είναι συνδεδεμένο με το ελβετικό φράγκο θα δημιουργούσε λιγότερα προβλήματα, ανέφερε ο κ. Τζόρνταν, καθώς «θα ήταν μια ακόμα μορφή χρήματος που αποτιμάται σε ελβετικό φράγκο μαζί με τις καταθέσεις και το ρευστό».

«Από τη στιγμή που οι τιμές, οι μισθοί και τα δάνεια είναι σε ελβετικά φράγκα, η SNB μπορεί να επηρεάσει τα κίνητρα για τους αποταμιευτές και τους δανειστές μέσω της νομισματικής της πολιτικής και να διασφαλίσει τη σταθερότητα των τιμών μεσοπρόθεσμα» ανέφερε ο κ. Τζόρνταν σε ομιλία που έδωσε στη Βασιλεία.

«Ωστόσο, αν χρησιμοποιούνταν στην Ελβετία stablecoin τα οποία είναι συνδεδεμένα με ξένα νομίσματα, η αποτελεσματικότητα της νομισματικής μας πολιτικής θα επηρεαζόταν αρνητικά» πρόσθεσε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.