ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΚΤ: Πρόγραμμα QE για μηνιαίες αγορές κρατικών ομολόγων €20 δισ.

15:05 - 12 Σεπ 2019 | Ειδήσεις
ΕΚΤ: Πρόγραμμα QE για μηνιαίες αγορές κρατικών ομολόγων €20 δισ.
Η τελευταία παρακαταθήκη του Μάριο Ντράγκι πριν εγκαταλείψει τη θέση του διοικητή της ΕΚΤ, είναι το νέο πρόγραμμα QE που ανακοινώθηκε για την αγορά ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων ύψους 20 δισ. ευρώ σε μηνιαία βάση. Με την κίνηση αυτή ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ (η θέση του θα καλυφτεί τον Νοέμβριο από την Κριστίν Λαγκάρντ) θωρακίζει την ευρωπαϊκή οικονομία από τους «μαύρους κύκνους» της ύφεσης που ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους στις μεγαλύτερες οικονομίας της ευρωζώνης, (Γερμάνια, Γαλλία, Ιταλία). Παράλληλα, η ΕΚΤ προχώρησε στη μείωση του καταθετικού επιτοκίου στο -0,5% από -0,4%.

Η ΕΚΤ ξεκινά αγορές ομολόγων ύψους 20 δισ. ευρώ το μήνα από την 1η Νοεμβρίου, χωρίς να έχει οριστεί ημερομηνία ολοκλήρωσης του προγράμματος με το ΔΣ της τράπεζας να εκτιμά ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε ίδια ή χαμηλότερα επίπεδα, έως ότου ο πληθωρισμός βρεθεί κάτω από το 2%.

Η μείωση του επιτοκίου στο 0,5%, αν και αναμενόμενη, κινήθηκε πιο κάτω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για 20 μονάδες βάσης. Σημειώνεται ότι πρόκειται για την πρώτη μείωση επιτοκίων από τον Μάρτιο του 2016.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μάριο Ντράγκι είχε δηλώσει ότι η διατήρηση των επιτοκίων θα γίνει για «τουλάχιστον το πρώτο μισό του 2020 και σε κάθε περίπτωση όσο χρειαστεί για να εξασφαλιστεί διατηρήσιμη σύγκλιση του πληθωρισμού στον στόχο μεσοπρόθεσμα».

Η ΕΚΤ προχώρησε και σε αλλαγές στα φθηνά δάνεια προς τις τράπεζες (TLTRO), για «να εξασφαλίσει ευνοϊκές συνθήκες δανεισμού των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων».

Χαρά Κάνδηλα

Τελευταία τροποποίηση στις 19:30 - 12 Σεπ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.