ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Brexit: Απαισιοδοξία Μπαρνιέ για την επίτευξη συμφωνίας στα μέσα Οκτωβρίου

20:31 - 12 Σεπ 2019 | Ειδήσεις
Brexit: Απαισιοδοξία Μπαρνιέ για την επίτευξη συμφωνίας στα μέσα Οκτωβρίου
Απαισιόδοξος εμφανίστηκε ο διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, σχετικά με τις πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, στις 17 και 18 Οκτωβρίου.

«Δεν υπάρχουν λόγοι να αισιοδοξούμε» δήλωσε ο κ. Μπαρνιέ μετά από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων, στο πλαίσιο ενημέρωσής τους για τις συζητήσεις που είναι σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες με τον σύμβουλο του Βρετανού πρωθυπουργού για το Brexit, Ντέβιντ Φροστ.

«Δεν μπορώ να σας πως αντικειμενικά αν οι επαφές που έχουμε με την κυβέρνηση του κ. Τζόνσον θα καταλήξουν σε μια συμφωνία μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου. Θα δούμε, εντός των επόμενων εβδομάδων, αν οι Βρετανοί είναι σε θέση να μας υποβάλουν γραπτώς συγκεκριμένες προτάσεις» επισήμανε ο Γάλλος διαπραγματευτής..

«Είμαστε πάντα έτοιμοι να εξετάσουμε αντικειμενικά κάθε συγκεκριμένη και νομικά έγκυρη πρόταση εκ μέρους του Ηνωμένου Βασιλείου, όμως ακόμη περιμένουμε» ανέφερε ο Μισέλ Μπαρνιέ υπογραμμίζοντας πως «το Brexit είναι ένα σχολείο υπομονής και αποφασιστικότητας».

Ο Μπαρνιέ υπενθύμισε ότι οι ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να συζητήσουν την κατάσταση στη σύνοδο κορυφής και να αποφασίσουν εάν θα παραχωρήσουν μια νέα παράταση στο Brexit, εφόσον φυσικά ζητηθεί από το Λονδίνο.

Ακόμη πιο απαισιόδοξος εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι. «Οι ενδείξεις που έχουμε δεν δείχνουν ότι υπάρχει κάποια πρωτοβουλία η οποία θα οδηγήσει στην επανέναρξη της συζήτησης. Η βρετανική κυβέρνηση είναι πολύ άκαμπτη στις θέσεις της και ανησυχούμε επειδή φοβόμαστε ολοένα και περισσότερο ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία», ανέφερε ο κ. Σασόλι.

Βασική διαφωνία ανάμεσα στις πλευρές παραμένει το backstop στη Βόρεια Ιρλανδία, με το Λονδίνο να απορρίπτει αυτήν την επιλογή. «Δεν θα υπάρξει συμφωνία χωρίς το backstop. Είναι ξεκάθαρο. Αυτή είναι η θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα έχει και την τελευταία λέξη», τόνισε ο κ. Σασόλι.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.