ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ευρωκοινοβούλιο: Ενέκρινε τον διορισμό Λαγκάρντ στην ΕΚΤ εν…απουσία της!

14:52 - 17 Σεπ 2019 | Ειδήσεις
Ευρωκοινοβούλιο: Ενέκρινε τον διορισμό Λαγκάρντ στην ΕΚΤ εν…απουσία της!
Με 394 ψήφους υπέρ, 206 κατά, και 49 αποχές, η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ενέκρινε, τον προταθέντα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, διορισμό της Κριστίν Λαγκάρντ, στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Όπως είχε ήδη ανακοινωθεί από χθες, η  Λαγκάρντ δεν ήταν παρούσα κατά τη διάρκεια της συζήτησης, γεγονός που σχολιάστηκε αρνητικά, ιδιαίτερα από Ευρωβουλευτές της πολιτικής ομάδας της Αριστεράς.

Η Ευρωβουλευτής της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) Ιρένε Τινάλι, η οποία ανέλαβε χθες την προεδρία της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετά την ανάληψη από τον προκάτοχό της και εισηγητή του θέματος Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι του αξιώματος του Υπουργού Οικονομικών στη νέα κυβέρνηση της Ιταλίας, παρουσίασε την έκθεση της Επιτροπής για τον διορισμό της Λαγκάρντ.

Ειδική αναφορά έκανε στο γεγονός ότι η κ. Λαγκάρντ θα είναι η πρώτη γυναίκα που θα αναδειχθεί στην προεδρία της ΕΚΤ, κάτι που όπως είπε αποτελεί από μόνο του ένα ιστορικό γεγονός. 

Από την πλευρά του ο αρμόδιος Επίτροπος Βάλντις Ντομπρόσβσκις χαρακτήρισε τη σημερινή ψηφοφορία πολύ σημαντική και μίλησε για την ανεξαρτησία της ΕΚΤ η οποία συμβαδίζει με τη λογοδοσία. Για την επιλογή της κ. Λαγκάρντ είπε ότι έχει τα εφόδια για τη θέση και η επιλογή της αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα για την ισορροπία των φύλων στην ΕΚΤ. Οι δράσεις της ΕΚΤ απέτρεψαν ένα σοβαρό αποπληθωρισμό και επέτρεψαν την σταθερή οικονομική ανάκαμψη, ανέφερε ο κ. Ντομπρόσβσκις.  

Στην πλειοψηφία τους οι Ευρωβουλευτές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους αναφορικά με τις απαντήσεις που έδωσε η κ. Λαγκάρντ ενώπιον της Επιτροπής και την άποψη ότι είναι κατάλληλη για να διαδεχθεί τον Μάριο Ντράγκι. Ζήτησαν όπως αποδέχεται την κριτική που θα ασκείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και έχει καλύτερη επικοινωνία μαζί του, τοποθετήθηκαν υπέρ της πράσινης ανάπτυξης και συνέχισης του έργου της ΕΚΤ, το οποίο διέσωσε το ενιαίο νόμισμα.   

Νίκος Ρούσσης - Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.