ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΗΠΑ: Από ιρανικό έδαφος η επίθεση στη Σαουδική Αραβία

19:35 - 17 Σεπ 2019 | Ειδήσεις
ΗΠΑ: Από ιρανικό έδαφος η επίθεση στη Σαουδική Αραβία
Τη βεβαιότητα των ΗΠΑ για ιρανική εμπλοκή στην επίθεση εναντίον της Σαουδικής Αραβίας εξέφρασε σήμερα ένας Αμερικανός αξιωματούχος, σημειώνοντας, μάλιστα, ότι χρησιμοποιήθηκαν πύραυλοι Κρουζ.

Παρά το γεγονός ότι την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν οι φιλοϊρανοί αντάρτες Χούτι, που πραγματοποιούν συχνά, από την Υεμένη, ρίψεις βαλλιστικών πυραύλων εναντίον στόχων στο νότιο τμήμα της Σαουδικής Αραβίας, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών διαθέτουν στοιχεία που επιτρέπουν να εντοπιστεί η προέλευση των πυρών, σημείωσε ο αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Στο ερώτημα, που του τέθηκε, εάν η Ουάσιγκτον έχει τη βεβαιότητα ότι οι πύραυλοι προήλθαν από ιρανικό έδαφος, ο αξιωματούχος απάντησε "ναι".

Επίσης, απάντησε καταφατικά στο ερώτημα εάν γνωρίζει αν χρησιμοποιήθηκαν πύραυλοι Κρουζ.

Αρνήθηκε, εντούτοις, να διευκρινίσει τον αριθμό των πυραύλων Κρουζ που χρησιμοποιήθηκαν.

"Δεν θα υπεισέλθω σε αυτού του είδους τις πληροφορίες" απάντησε.

Η αμερικανική διοίκηση ετοιμάζει έναν φάκελο για να αποδείξει τα λεγόμενά της και να πείσει τη διεθνή κοινότητα, ιδίως τους Ευρωπαίους, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την επόμενη εβδομάδα, διευκρίνισε ο αξιωματούχος που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Αναχωρεί για το Ριάντ ο Πομπέο

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο πρόκειται να αναχωρήσει σήμερα εκτάκτως για τη Σαουδική Αραβία, προκειμένου να συζητήσει την "απάντηση" των ΗΠΑ στις επιθέσεις εναντίον των σαουδαραβικών πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς.

Σε ομιλία του στο ινστιτούτο μελετών Heritage Institute, ο Πενς είπε ότι η Ουάσινγκτον εξετάζει τα στοιχεία που διαθέτει για τις επιθέσεις και είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα συμφέροντα και τους συμμάχους της στη Μέση Ανατολή.

Εάν το Ιράν εξαπέλυσε αυτές τις επιθέσεις για να πιέσει τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να άρει τις κυρώσεις εναντίον του καθεστώτος της Τεχεράνης, θα αποτύχει, πρόσθεσε.

Η αμερικανική κυβέρνηση κατηγορεί ευθέως το Ιράν για τις επιθέσεις στον ενεργειακό κολοσσό Aramco, ωστόσο ο πρόεδρος Τραμπ εμφανίστηκε επιφυλακτικός τη Δευτέρα, δηλώνοντας ότι θα περιμένει να βεβαιωθεί και θέλει να συντονίσει τις ενέργειές του με τη Σαουδική Αραβία.

Ιρανός βουλευτής: Η Σαουδική Αραβία μας έστειλε αίτημα για αγορά βενζίνης

Η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ακατέργαστου αργού πετρελαίου, υπέβαλε αίτημα να προμηθευτεί βενζίνη από το Ιράν μετά από την ξαφνική μείωση των εγχώριων προμηθειών, λόγω των πρόσφατων επιθέσεων στις μεγάλες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της, δήλωσε ένα ανώτερο μέλος της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας και Εξωτερικής Πολιτικής, του ιρανικού κοινοβουλίου, την Τρίτη.

"Η Σαουδική Αραβία αντιμετωπίζει πρόβλημα επειδή η παραγωγή βενζίνης και πετρελαϊκών προϊόντων έχει μειωθεί δραματικά στη χώρα και συνεπώς έχει επεκτείνει το χέρι της και έχει ενημερώσει το Ιράν ότι χρειάζεται να εισάγει βενζίνη από το Ιράν", δήλωσε στον διαδικτυακό ιστότοπο Mehr News Agency την Τρίτη, ο Abolfazl Hassanbeigi.

"Το Ιράν παράγει σχεδόν 20 εκατομμύρια λίτρα πλεονασματική βενζίνη που θα μπορούσε να πωληθεί στη Σαουδική Αραβία", πρόσθεσε.

Σχετικά με τον λόγο της αίτησης της Σαουδικής Αραβίας, ο αξιωματούχος επεσήμανε τις επιδεινούμενες συνθήκες στο πετρελαϊκό συγκρότημα της Σαουδικής Αραβίας, οι οποίες δέχτηκαν επίθεση το Σάββατο, και δήλωσε ότι η επισκευή και η επανέναρξη λειτουργίας του συγκροτήματος δεν φαίνεται να είναι πιθανή, στο σύντομο μέλλον. Λίγες ώρες αργότερα η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι η επισκευή των εγκαταστάσεων θα έχει ολοκληρωθεί σε 2-3 εβδομάδες.

Ο Hassanbeigi επεσήμανε επίσης ότι ένα τμήμα του διυλιστηρίου πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας έχει λιώσει μετά τις επιθέσεις των επαναστατών Χούθι και δεν μπορεί να ανακατασκευαστεί, προσθέτοντας ότι οι εργαζόμενοι της σαουδικής πετρελαϊκής εταιρείας Aramco έχουν χάσει το ηθικό τους και οι ξένοι σύμβουλοι φεύγουν από τις σαουδαραβικές επιχειρήσεις υπό τον φόβο της δεύτερης επίθεσης των Χούθι, οι οποίοι δήλωσαν ότι τα διυλιστήρια της Aramco συνεχίζουν να αποτελούν στόχο.

Λίγες ώρες αργότερα, ένα μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της Εθνικής Ιρανικής Εταιρείας Πετρελαίου, δήλωσε στον ιρανικό ιστότοπο FNA ότι δεν έχει ακόμη καταχωρηθεί αίτηση για την προμήθεια βενζίνης από τη Σαουδική Αραβία, αν και δεν απέκλεισε τη δυνατότητα πωλήσεων μέσω τρίτων κατά τις προσεχείς εβδομάδες.

Η πηγή δήλωσε ότι το Ιράν πωλεί το πλεόνασμα βενζίνης και ότι "μέχρι στιγμής έχει εξάγει το προϊόν μόνο στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, υποδεικνύοντας ότι η προμήθεια βενζίνης στη Σαουδική Αραβία φαίνεται να είναι πολύ απίθανη, εκτός και αν εμφανιστούν νέοι εξαγωγικοί προορισμοί πιο κοντά στη Σαουδική Αραβία μεταξύ των πελατών πετρελαίου του Ιράν, μέσω της αγοράς ενέργειας".

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι το όποιο αίτημα της Σαουδικής Αραβίας θα μελετηθεί από την αγορά ενέργειας του Ιράν.

Δεν υπάρχει ακόμη κάποια έκθεση για να μάθουμε αν ένα τέτοιο αίτημα έχει κατατεθεί μόνο μέσω διπλωματικών και όχι συμβατικών οικονομικών διαύλων ή όχι, καθώς εμπειρογνώμονες αναφέρουν ότι οι συνθήκες έκτακτης ανάγκης της Σαουδικής Αραβίας και ο μεγάλος όγκος της ανάγκης για πετρελαϊκά προϊόντα απαιτούν τέτοια αίτηση να αποσταλεί μέσω διπλωματικών οδών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.