ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κομισιόν: Ήξεις-αφίξεις για τις «ρωγμές» στον πυρηνικό σταθμό του Ακουγιού!

12:33 - 18 Σεπ 2019 | Ειδήσεις
Κομισιόν: Ήξεις-αφίξεις για τις «ρωγμές» στον πυρηνικό σταθμό του Ακουγιού!
Με γενικότητες απάντησε γραπτώς, σήμερα, σε ερώτηση που είχε υποβάλλει από τις 31 Ιουλίου 2019 ο Κύπριος ευρωβουλευτής Γιώργος Γεωργίου, σχετικά με τις ρωγμές που παρουσιάζει ο πυρηνικός αντιδραστήρας στο Ακουγιού, ο Επίτροπος Χαν.

Αποφεύγοντας ν’ απαντήσει στο καίριο ερώτημα, αν προτίθεται η Κομισιόν να αποτρέψει την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιού της Τουρκίας, ο Επίτροπος αναφέρει ότι:

  • «Η Τουρκία, ως υποψήφια χώρα, θα πρέπει να εναρμονίσει τη νομοθεσία της με το ενωσιακό κεκτημένο στον τομέα της πυρηνικής ασφάλειας, σύμφωνα με το οποίο οι πυρηνικές εγκαταστάσεις απαιτείται να σχεδιάζονται, να χωροθετούνται, να κατασκευάζονται, να τίθενται σε λειτουργία και να λειτουργούν με τρόπο ώστε να προλαμβάνονται τα ατυχήματα»

Ο Επίτροπος τονίζει ακόμη ότι «Η Τουρκία έχει επίσης δεσμευτεί να διεξαγάγει πυρηνικές δοκιμές αντοχής» ενώ διαβεβαιώνει για την προθυμία της Κομισιόν να πραγματοποιήσει νέα αποστολή ελέγχου στην Κύπρο εν ευθέτω χρόνω, για την διερεύνηση της ύπαρξης ακτινοβολιών από τον πυρηνικό αντιδραστήρα του Ακουγιού.

Ακολουθεί όλοκληρη η απάντηση του Επιτρόπου και η γραπτή ερώτηση του Κύπριου ευρωβουλευτή:

Απάντηση του κ. Hahn εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (18.9.2019)

«Οι τρίτες χώρες έχουν το κυριαρχικό δικαίωμα να αποφασίζουν εάν και που θα κατασκευάσουν πυρηνικούς σταθμούς εντός της επικράτειάς τους.

Ωστόσο, η Τουρκία, ως υποψήφια χώρα, θα πρέπει να εναρμονίσει τη νομοθεσία της με το ενωσιακό κεκτημένο στον τομέα της πυρηνική ασφάλειας, σύμφωνα με το οποίο οι πυρηνικές εγκαταστάσεις απαιτείται να σχεδιάζονται, να χωροθετούνται, να κατασκευάζονται, να τίθενται σε λειτουργία και να λειτουργούν με τρόπο ώστε να προλαμβάνονται τα ατυχήματα. Η Τουρκία έχει επίσης δεσμευτεί να διεξαγάγει πυρηνικές δοκιμές αντοχής.

Η πλέον πρόσφατη εθνική έκθεση της Τουρκίας θα υποβληθεί σε αξιολόγηση από ομότιμους της Ομάδας Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών σε θέματα πυρηνικής ασφάλειας (ENSREG) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Επιτροπή παρακολουθεί στενά την εναρμόνιση της Τουρκίας με το ενωσιακό κεκτημένο και τονίζει σε όλες τις σχετικές συνεδριάσεις την ανάγκη να διασφαλιστεί πυρηνική ασφάλεια υψηλού επιπέδου σύμφωνα με τα ενωσιακά πρότυπα.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση της Επιτροπής του 2019, έχουν διατυπωθεί ανησυχίες σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής της οδηγίας για την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Η Επιτροπή έχει λάβει έκθεση παρακολούθησης των πορισμάτων της αποστολής ελέγχου του 2015 από τις κυπριακές αρχές. Η Επιτροπή είναι πρόθυμη να πραγματοποιήσει νέα αποστολή ελέγχου στην Κύπρου εν ευθέτω χρόνω, όπως κρίνεται σκόπιμο.

Giorgos Georgiou (GUE/NGL)

31 Iουλίου 2019

Σύμφωνα με δημοσιεύματα σε διεθνή ΜΜΕ, η βάση στην οποία θα τοποθετηθεί τον επόμενο Μάιο ο πυρηνικός αντιδραστήρας στο Ακούγιου παρουσιάζει ρωγμές. Έχει επανειλημμένα αναφερθεί από διακεκριμένους σεισμολόγους ότι το Ακούγιου (παράλια Τουρκίας, απέναντι από την Κύπρο) βρίσκεται σε σεισμογενή περιοχή και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να εγκατασταθεί εκεί ένας πυρηνικός αντιδραστήρας. Λαμβανομένων υπόψη, της πολιτικής αστάθειας στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, της δεδομένης αδυναμίας της Τουρκίας, μιας χώρας με ελλείψεις σε επίπεδο τεχνογνωσίας, οικονομικών και επιστημονικών δυνατοτήτων, να αντιδράσει σε περίπτωση ατυχήματος, του γεγονότος  ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπογράψει την σύμβαση Espoo, καθώς και της επίμονης άρνησής της  να ενημερώσει, όπως επιβάλλουν οι διεθνείς πρακτικές, τις γειτονικές της χώρες, ερωτάται η Επιτροπή:

Λαμβάνει υπόψη τις δυσμενείς διασυνοριακές περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου και ιδιαίτερα τις ανησυχίες στην Κύπρο και στην Ελλάδα λόγω της εγγύτητας του σταθμού με τις χώρες αυτές;

Σε τι ενέργειες έχει προβεί για να:

α) αποτρέψει την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού;

β) υπογράψει η τουρκική κυβέρνηση τη σύμβαση του Espoo, βάσει της οποίας η τουρκική κυβέρνηση θα πρέπει να συνεργαστεί ή τουλάχιστον να διαβουλευτεί με τις γειτονικές της χώρες, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, για οιανδήποτε μελλοντική εξέλιξη στο έργο του σταθμού;

γ) προγραμματίσει νέα αποστολή ελέγχου στην Κύπρο (όπως το 2015) με σκοπό την αξιολόγηση των επιβαλλόμενων μέτρων έκτακτης ανάγκης για την παρακολούθηση ακτινοβολιών;

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.