ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ολλανδία: Δολοφονία δικηγόρου που υπερασπιζόταν «μάρτυρα- κλειδί» σε υπόθεση ναρκωτικών

17:50 - 18 Σεπ 2019 | Ειδήσεις
Ολλανδία: Δολοφονία δικηγόρου που υπερασπιζόταν «μάρτυρα- κλειδί» σε υπόθεση ναρκωτικών
Ένοπλος δολοφόνησε στο Άμστερνταμ δικηγόρο που υπερασπιζόταν έναν «μάρτυρα-κλειδί» σε δίκη εναντίον του πλέον καταζητούμενου εγκληματία στην Ολλανδία για μια σημαντική υπόθεση ναρκωτικών, με αποτέλεσμα να εκφράζονται φόβοι ότι η Ολλανδία μπορεί να μετατρέπεται σ' ένα «ναρκω-κράτος».

Ειδικότερα, ο Ντερκ Βίρσεμ, 44 ετών και πατέρας δύο παιδιών, σκοτώθηκε σε έναν δρόμο του Άμστερνταμ λίγο αφού έφυγε από την κατοικία του, γύρω στις 07:30 τοπική ώρα (08.30 ώρα Ελλάδας). Ο δράστης φορούσε κουκούλα και διέφυγε πεζός. Η αστυνομία εξακολουθεί να τον αναζητά και απηύθυνε έκκληση για μάρτυρες.

Ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε χαρακτήρισε τη δολοφονία «πολύ ανησυχητική», ενώ η εισαγγελία ξεκίνησε έρευνα.

Ο Βίρσεμ ήταν συνήγορος ενός «μάρτυρα του Στέμματος», του μεταμεληθέντος Ναμπίλ Μπ., σε μια μεγάλη υπόθεση όπου εμπλεκόμενοι είναι δύο άνδρες μαροκινής καταγωγής, ο Ριντουάν Τάγκι και ο Σαΐντ Ραζούκι, που χαρακτηρίζονται ως οι πλέον καταζητούμενοι εγκληματίες στην Ολλανδία. Διεθνή εντάλματα σύλληψης έχουν εκδοθεί σε βάρος τους για φόνο και διακίνηση ναρκωτικών.

Ο Ντερκ Βίρσεμ δολοφονήθηκε έναν χρόνο μετά τη δολοφονία του αδελφού του Ναμπίλ Μπ., ως αντίποινα.

«Είναι η επιβεβαίωση ότι ζούμε σε ένα νάρκω-κράτος. Είναι μια βίαιη επίθεση (...) εναντίον του κράτους δικαίου», δήλωσε ο Γιαν Στρούις, πρόεδρος του μεγαλύτερου αστυνομικού συνδικάτου NPB, όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Το NPB εκτιμά πως η κυβέρνηση και η πολιτική τάξη γενικά υποεκτιμούν την έρπουσα εγκληματικότητα στην ολλανδική κοινωνία.

«Ένας δικηγόρος σκοτώθηκε στην Ολλανδία, δεν έχει ξανασυμβεί», δήλωσε ο Ρέμκο Αντρίνγκα, δημοσιογράφος στη δημόσια τηλεόραση NOS.

Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ναρκωτικών στο Άμστερνταμ, υπογράμμιζε μια έκθεση που παρήγγειλε ο Δήμος της πρωτεύουσας και δημοσιεύθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου. Με τίτλο «Η άλλη πλευρά του Άμστερνταμ», αποκαλύπτει πως «το οργανωμένο έγκλημα που συνδέεται με τα ναρκωτικά ασκεί σημαντική επιρροή στην πόλη».

Ο Ολλανδός υπουργός Δικαιοσύνης και Ασφάλειας Φέρντιναντ Γκράπερχαους απέρριψε τον Φεβρουάριο του 2018 τον όρο «νάρκω-κράτος» που χρησιμοποιήθηκε για την Ολλανδία από το συνδικάτο, καταγγέλλοντας την έλλειψη ανθρωπίνων πόρων για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.