ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σαουδική Αραβία: Το Ιράν πίσω από την επίθεση- Τα ευρήματα

19:34 - 18 Σεπ 2019 | Ειδήσεις
Σαουδική Αραβία: Το Ιράν πίσω από την επίθεση- Τα ευρήματα
Εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας τη Σαουδικής Αραβίας ισχυρίστηκε ότι από το Ιράν εκτοξεύθηκαν 18 drone και επτά πύραυλοι Κρουζ που έπληξαν τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Amarco.

Συντρίμμια των ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και των πυραύλων κρουζ παρουσιάζει το Ριάντ ως απόδειξη της ιρανικής επιθετικότητας. Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Τούρκι αλ Μάλικι τόνισε πως ανάμεσα στα drone ήταν και τα μη επανδρωμένα ιρανικά αεροσκάφη Delta Wing, ενώ επισήμανε ότι για τις επιθέσεις χρησιμοποιήθηκαν και πύραυλοι «Ya Ali», τους οποίους χρησιμοποιούν οι Φρουροί της Επανάστασης.

«Η επίθεση προήλθε από τον βορρά και αδιαμφισβήτητα ανάδοχός της ήταν το Ιράν», δήλωσε ο αλ Μάλικι.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πύραυλοι εκτοξεύτηκαν εναντίον του Αμπκάικ, του μεγαλύτερου διυλιστηρίου του κόσμου, ενώ μόνο πύραυλοι έβαλαν στο στόχαστρο τις εγκαταστάσεις άντλησης στο κοίτασμα Χουραΐς.

Ο Μάλικι, που είναι ταυτόχρονα και εκπρόσωπος του υπό σαουδαραβική ηγεσία συνασπισμού που μάχεται τους Χούτι, επανέλαβε ότι η επίθεση δεν μπορεί να προήλθε από την Υεμένη, υποστηρίζοντας ότι οι αντάρες προσφέρουν κάλυψη στο Ιράν.

Παρόλο που η Τεχεράνη αποποιείται οποιασδήποτε ευθύνης σχετικά με τις επιθέσεις, δίνει ανοιχτά δίκιο στους αντάρτες Χούτι της Υεμένης, οι οποίοι ανέλαβαν την ευθύνη για τις επιθέσεις.

Συγκεκριμένα, με δήλωση - «βόμβα» στην οποία προέβη ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί μίλησε για λογική κίνηση άμυνας από πλευράς των Χούτι. Οι αντάρτες με τη σειρά τους, εξαπέλυσαν νέες απειλές κατά του Ριάντ, προειδοποιώντας για ακόμη πιο επώδυνες επιθέσεις με τη φράση: «Το πετρέλαιο δεν είναι πολυτιμότερο από το αίμα του λαού μας της Υεμένης».

Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ προανήγγειλε αυστηροποίηση των κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης.

Τελευταία τροποποίηση στις 20:59 - 18 Σεπ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.