ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διχασμένη η Fed προχώρησε σε μείωση των επιτοκίων στο 1,75%

21:30 - 18 Σεπ 2019 | Ειδήσεις
Διχασμένη η Fed προχώρησε σε μείωση των επιτοκίων στο 1,75%
Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) προχώρησε στη μείωση του βασικού επιτοκίου στο 1,75% από 2% σήμερα Τετάρτη, αφήνοντας μετέωρα τα σχέδια για τη νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει.

Οι αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ εμφανίστηκαν διχασμένοι απέναντι στη σημερινή απόφαση αλλά και στην προοπτική περαιτέρω μειώσεων. 

Ειδικότερα, επτά από τους δέκα αξιωματούχους ψήφισαν υπέρ της μείωσης του βραχυπρόθεσμου επιτοκίου στο εύρος του 1,75% - 2%, ενώ δύο διαφοροποιήθηκαν, ψηφίζοντας υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων. Παράλληλα, ένας διοικητής ήταν υπέρμαχος μεγαλύτερης μείωσης, της τάξης του 0,5%.

Πρόκειται για τη δεύτερη διαδοχική μείωση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα που στα τέλη του Ιουλίου είχε κόψει κατά 25 μ.β. τα επιτόκια της.

Η Fed διεύρυνε το spread ανάμεσα στο επιτόκιο που πληρώνει τις τράπεζες για την πλεονάζουσα ρευστότητα και του επιπέδου στο οποίο βρίσκεται το βασικό επιτόκιο με στόχο να αντιμετωπίσει τα προβλήματα ρευστότητας και τις συνέπειες του εμπορικού πολέμου που μαίνεται με την Κίνα.

Στην ομιλία του ο επικεφαλής της Fed, Τζέρομ Πάουελ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της επιστροφής στην ανάπτυξη του ισολογισμού της τράπεζας προκειμένου να εξασφαλιστεί ρευστότητα στις αγορές.

Ο Πάουελ επεσήμανε ότι «η κεντρική τράπεζα θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις αγορές και θα αξιολογεί τις επιπτώσεις όσον αφορά το κατάλληλο επίπεδο των αποθεμάτων», προσθέτοντας ότι «θα εξετάσουμε το ερώτημα για το πότε θα είναι η κατάλληλη στιγμή να συνεχίσουμε την οργανική ανάπτυξη του ισολογισμού».

Σύμφωνα με το CNBC,  ο ίδιος τόνισε ότι η Fed είναι πιο πιθανό να επιστρέψει σε εκτεταμένες αγορές στοιχείων ενεργητικού στο ενδεχόμενο σοβαρής οικονομικής κάμψης.

Υπογράμμισε, ακόμα, την ετοιμότητα της Fed για μια πιο «επιθετική» στάση σε περίπτωση που επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο η οικονομία, ξεκαθαρίζοντας πως μελλοντικά δεν βλέπει αναγκαία τη μείωση των επιτοκίων σε αρνητικό επίπεδο.

Τελευταία ενημέρωση στις 22:30

Τελευταία τροποποίηση στις 22:30 - 18 Σεπ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.