ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι Ταλιμπάν καλούν σε διάλογο τις ΗΠΑ

08:22 - 19 Σεπ 2019 | Ειδήσεις
Οι Ταλιμπάν καλούν σε διάλογο τις ΗΠΑ
Ανοιχτοί σε διάλογο με τις ΗΠΑ δηλώνουν οι Ταλιμπάν στην περίπτωση που ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιθυμεί την επανέναρξη των συνομιλιών για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας στο Αφγανιστάν.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής τους Σερ Μοχάμαντ Αμπάς Στανικζάι δήλωσε στο BBC ότι οι συνομιλίες παραμένουν «ο μόνος δρόμος προς την ειρήνη για το Αφγανιστάν».

Νωρίτερα αυτό τον μήνα ΗΠΑ και Ταλιμπάν είχαν ανακοινώσει ότι βρίσκονται κοντά σε μια συμφωνία για τον τερματισμό της σύρραξης αυτής που διαρκεί 18 χρόνια. Μάλιστα ο Τραμπ είχε καλέσει ανώτερα στελέχη των Ταλιμπάν και τον Αφγανό πρόεδρο Άσραφ Γάνι να συναντηθούν στο Καμπ Ντέιβιντ στις 8 Σεπτεμβρίου.

Όμως μια επίθεση των Ταλιμπάν στην Καμπούλ στις 6 Σεπτεμβρίου, που κόστισε τη ζωή σε έναν Αμερικανό στρατιώτη και τραυμάτισε 11 άλλους, ώθησε τον Αμερικανό πρόεδρο να ακυρώσει τη συνάντηση. Ο Τραμπ δήλωσε τότε ότι οι διαπραγματεύσεις «τελείωσαν». Ωστόσο ο Στανικζάι απέρριψε τις ανησυχίες των ΗΠΑ και τόνισε στο BBC ότι οι Ταλιμπάν δεν έχουν κάνει κάτι λάθος.

«Έχουν σκοτώσει χιλιάδες Ταλιμπάν, όπως ισχυρίζονται, όμως αν στο μεταξύ ένας (Αμερικανός) στρατιώτης σκοτωθεί, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αντιδράσουν με αυτό τον τρόπο, διότι δεν υπάρχει εκεχειρία από καμία πλευρά», εξήγησε στη συνέντευξή του στο BBC.

«Από την πλευρά μας, οι πόρτες μας είναι ανοικτές για διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε. «Οπότε ελπίζουμε και η άλλη πλευρά να επανεξετάσει την απόφασή της για τις διαπραγματεύσεις».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το BBC, τον Αύγουστο σκοτώνονταν στο Αφγανιστάν κατά μέσο όρο 74 άνθρωποι καθημερινά. Στο μεταξύ χθες δύο βομβιστικές επιθέσεις -μία στην Καμπούλ και μία σε προεκλογική συγκέντρωση του προέδρου Γάνι- προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 48 ανθρώπων, ανάμεσά τους και παιδιά. Και για τις δύο την ευθύνη ανέλαβαν οι Ταλιμπάν.

Όταν ρωτήθηκε για τον αυξημένο αριθμό αμάχων μεταξύ των νεκρών ο Στανικζάι κατηγόρησε «τις ξένες δυνάμεις», επικαλούμενος τα στατιστικά στοιχεία του ΟΗΕ, τα οποία δείχνουν ότι περισσότεροι άμαχοι σκοτώθηκαν από τις αφγανικές και τις αμερικανικές δυνάμεις το πρώτο μισό του 2019 από ότι από τους αντάρτες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.