ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΚΤ: Στο 4% ανήλθε το επιτόκιο του ευρώ

15:44 - 06 Ιουν 2007 | Ειδήσεις
Στο 4%, από 3,75% προηγουμένως, αύξησε το βασικό επιτόκιο του ευρώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως είχε προεξοφληθεί από τους αναλυτές και τους επενδυτές, ενώ αυτή την ώρα η αγορά αναμένει τις δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ, Ζαν Κλωντ Τρισέ που θα υποδείξουν αν υπάρχει πρόθεση για νέα αύξηση ως το τέλος του χρόνου.

Οπως  υποστηρίζουν οι αναλυτές, «η ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας θα εξακολουθήσει να «τρέχει» με γοργούς ρυθμούς, ενώ θεωρείται πολύ πιθανό να αυξηθούν τα επιτόκια περαιτέρω, ακόμη και στο 4,75% μέχρι το τέλος του 2007, προκειμένου να αναχαιτισθούν οι πληθωριστικές πιέσεις.

Για παράδειγμα, οι αναλυτές της Goldman Sachs αναθεωρούν ανοδικά τις εκτιμήσεις τους για την πορεία των επιτοκίων τόσο στην Ευρωζώνη, όσο και στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, εκτιμούν ότι η Fed δε θα προχωρήσει σε μείωση του επιτοκίου του δολαρίου εντός του έτους, ενώ σε προηγούμενες εκτιμήσεις τους έκαναν λόγο για μείωση της τάξης του 0,75% ή ακόμη και της μίας ποσοστιαίας μονάδες. Επίσης, προβλέπουν ότι η ΕΚΤ θα έχει αυξήσει το επιτόκιο του ευρώ στο 4,5% ως το τέλος του χρόνου, έναντι προηγούμενων εκτιμήσεων για διαμόρφωσή τους στο 4,25%.

Ωστόσο στον αντίποδα, μεγάλη μερίδα οικονομολόγων, εκτιμά ότι τα επιτόκια θα "παγώσουν" μέχρι το τέλος του 2007, ενώ το νέο "κύμα" αυξήσεων θα σημειωθεί την άνοιξη του 2008.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.