ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα τελευταία 5 χρόνια είναι τα θερμότερα που καταγράφηκαν ποτέ!

19:21 - 22 Σεπ 2019 | Ειδήσεις
Τα τελευταία 5 χρόνια είναι τα θερμότερα που καταγράφηκαν ποτέ!
Στην Ελλάδα μπορεί να επικεντρωνόμαστε στο γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει σημαντικές επαφές για τη χώρα μας στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε τον βασικό λόγο αυτής της επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, που δεν είναι άλλος από το Κλίμα, την κλιματική αλλαγή δηλαδή, την άνοδο της θερμοκρασίας, τις πυρκαγιές. Αυτά θα συζητηθούν στη Σύνοδο του ΟΗΕ και είναι ιδιαιτέρως σημαντικά. Ο πλανήτης βρίσκεται άλλωστε ήδη σε κίνδυνο και αυτό αποτυπώνεται σε μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας, που παρουσιάστηκε μία ημέρα πριν από την έναρξη της Συνόδου.

Σύμφωνα με αυτή, τα πέντε έτη από το 2015 έως το 2019 αναμένεται να αποτελέσουν τη θερμότερη περίοδο που έχει ποτέ καταγραφεί, έπειτα από το «καυτό» καλοκαίρι του 2019.

Η μέση θερμοκρασία για την περίοδο 2015-2019 θα είναι υψηλότερη κατά 1,1 βαθμό Κελσίου σε σύγκριση με την περίοδο 1850-1900, τονίζεται σε αυτήν την έκθεση που δημοσίευσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας.

Τα δεδομένα αυτά επιβεβαιώνουν την τάση των τεσσάρων προηγούμενων ετών, που ήταν ήδη τα θερμότερα τα οποία είχαν καταγραφεί, δηλαδή από το 1850. Ήταν επίσης γνωστό ότι ο Ιούλιος του 2019, που σηματοδοτήθηκε από πολλαπλά επεισόδια καύσωνα στην Ευρώπη, κατέρριψε το απόλυτο ρεκόρ θερμοκρασίας.

Συνυπολογίστε πως άνθρακας, πετρέλαιο και φυσικό αέριο συνέχισαν επίσης την ανοδική πορεία τους το 2018. Οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου επίσης αυξήθηκαν και για το 2019 θα είναι «τουλάχιστον το ίδιο υψηλές» σε σύγκριση με το 2018, προβλέπουν οι επιστήμονες, σε αυτήν την έκθεση του ΟΗΕ.

Η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα αναμένεται να φθάσει σε νέο υψηλό στα τέλη της χρονιάς 2019, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά δεδομένα, ήτοι 410 μέρη ανά εκατομμύριο.

«Το χάσμα δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερο» μεταξύ όσων η διεθνής κοινότητα θέλει να επιτύχει και της πραγματικότητας των σχεδίων δράσης για το κλίμα των χωρών, σημειώνεται στην έκθεση.

Ο πλανήτης εκπέμπει SOS και οφείλουμε να δράσουμε άμεσα. Οι επιστήμονες λένε πως ακόμη δεν έχει χαθεί το... παιχνίδι, αλλά τα περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:45 - 22 Σεπ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.