ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στα €50 εκατ. το «πλήγμα» της Thomas Cook στην Κύπρο

10:07 - 25 Σεπ 2019 | Ειδήσεις
Στα €50 εκατ. το «πλήγμα» της Thomas Cook στην Κύπρο
Πλήγμα για ξενοδοχειακές μονάδες και στην Κύπρο σημειώνεται από την πτώχευση της Thomas Cook καθώς το πελατολόγιο τους προερχόταν κατά συντριπτική πλειοψηφία από τη βρετανική εταιρεία.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Χάρης Λοϊζίδης μίλησε μετά την ευρεία σύσκεψη που έγινε στο κυπριακό υφυπουργείο τουρισμού για τις επιπτώσεις για τον κυπριακό τουρισμό και ειδικότερα για τα ξενοδοχεία που θα βρεθούν αντιμέτωπα με δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις της πτώχευσης της εταιρείας. 

Ο ίδιος σημείωσε, σύμφωνα με το Stockwatch, ότι το επίπεδο συνεργασίας των πλείστων ξενοδοχειακών μονάδων με την Thomas Cook, έφθανε μέχρι και το 70% ενώ, όπως τόνισε, υπάρχει και μικρή μερίδα ξενοδοχείων που η συνεργασία τους με τον ιστορικό αυτό τουριστικό πράκτορα έφθανε και μέχρι το 100%.

«Αυτές οι μονάδες», παρατήρησε ο κ. Λοϊζίδης, «θα αντιμετωπίσουν τεράστιο πρόβλημα, κυρίως διότι θα έχουν απολέσει τα εισοδήματα του Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου αλλά επιπρόσθετα, δεν θα έχουν πελάτες από σήμερα μέχρι τέλος της σεζόν».

Ο υφυπουργός τουρισμού της Κύπρου, Σάββας Περδίος, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ανέφερε ότι το σύνολο της ζημιάς που θα υποστούν οι ξενοδόχοι ανέρχεται στα 50 εκ. ευρώ. Ακόμα, είπε ότι αυτή τη στιγμή επηρεάζονται περίπου 15 χιλιάδες άγγλοι τουρίστες και κυρίως ταξιδιώτες από σκανδιναβικές χώρες οι οποίες ήρθαν για διακοπές μέσω της Thomas Cook.

Ο κ. Περδίος, χαρακτήρισε ως πολύ σοβαρό πλήγμα την πτώχευση της Thomas Cook καθώς, όπως τόνισε το εν λόγω τουριστικό γραφείο επρόκειτο να έφερνε ακόμη 45 χιλιάδες τουρίστες μέχρι τέλος του έτους. «Δεν είναι βέβαιο αν θα πάρουμε τελικά αυτούς τους τουρίστες. Θα προσπαθήσουμε», είπε και τόνισε ότι πρώτιστος στόχος είναι να διασφαλιστεί η φιλοξενία προς τους επισκέπτες και εξέφρασε αισιοδοξία ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά με τον επαναπατρισμό τους.

«Οι φορείς του τουρισμού θα κάνουν το μέγιστο που μπορούν ώστε όσοι έχουν επηρεαστεί από αυτό το λυπηρό συμβάν να φύγουν από τη νησί με τις καλύτερες εντυπώσεις υπό τις περιστάσεις», σημείωσε και συμπλήρωσε ότι «Είναι υποχρέωση όλων η εξυπηρέτηση των πελατών να φύγουν με τις καλύτερες εντυπώσεις από την Κύπρο και να απαλύνουμε την αναστάτωση που προκλήθηκε».

Ο υφυπουργός ανέφερε, επίσης, ότι η Thomas Cook είχε ένα μερίδιο γύρω στο 5%-6% των αφίξεων στην Κύπρο και ίσως κάτι παραπάνω εάν περιληφθούν οι διανυκτερεύσεις.

Αναφερόμενος στις προοπτικές που ενδεχομένως να υπάρξουν για να ανακτήσουν οι ξενοδόχοι τα χαμένα έσοδα που είχα από την Thomas Cook, ο κ. Περδίος παραδέχθηκε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όπως σημείωσε, «δεν θα είναι εύκολο αυτά τα χρήματα να τα πάρουν πίσω».

Ωστόσο, εξέφρασε την ελπίδα ότι άλλοι τουριστικοί πράκτορες της Βρετανίας θα αναπληρώσουν τις πτήσεις της Thomas Cook.

«Τη ζημιά θα την επωμιστούν οι ξενοδόχοι, όπως πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις», πρόσθεσε με σχετική παρέμβαση του ο πρόεδρος του ΣΤΕΚ Άκης Βαβλίτης. «Τα €50 εκ. που ανέμεναν να λάβουν οι επηρεαζόμενοι ξενοδόχοι είναι υπηρεσίες που έχει προσφέρει προς τους πελάτες της η ξενοδοχειακή βιομηχανία και αυτά τα χρήματα τα λάμβαναν οι ξενοδόχοι σε τακτά χρονικά διαστήματα, δηλαδή, τέλη Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Ιανουαρίου κάθε έτος», είπε και πρόσθεσε ότι υπάρχουν κύπριοι ξενοδόχοι που έχουν χάσει μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και υπάρχουν και ξενοδόχοι που έχουν χάσει εκατομμύρια ευρώ.

«Κάποιοι συνάδελφοι μας βρίσκονται σε εξαιρετικά δεινή οικονομική θέση, αλλά πρόθεση μας δεν είναι να ζητήσουμε κρατική βοήθεια», επεσήμανε ο κ. Βαβλίτης, ο οποίος εξήγησε ότι οι ξενοδόχοι όπως πάντα θα ενεργήσουν ευέλικτα για να βρουν άλλους τρόπους σε συνεργασία με το υφυπουργείο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.