ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΕ: Κυρώσεις σε επτά αξιωματούχους της Βενεζουέλας για βασανιστήρια

13:34 - 27 Σεπ 2019 | Ειδήσεις
ΕΕ: Κυρώσεις σε επτά αξιωματούχους της Βενεζουέλας για βασανιστήρια
Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε σήμερα κυρώσεις σε επτά μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και των υπηρεσιών πληροφοριών της Βενεζουέλας τα οποία κατηγορούνται κυρίως για βασανιστήρια, ενώ τα τέσσερα εξ αυτών σχετίζονται με τον θάνατο ενός στρατιώτη ο οποίος βρισκόταν υπό κράτηση.

Όπως ανακοίνωσε το Συμβούλιο της ΕΕ και τα 28 κράτη μέλη είχαν δώσει την Τετάρτη το «πράσινο φως» στις κυρώσεις. Η απόφαση αυτή αυξάνει σε 25 τον συνολικό αριθμό των βενεζουελανών αξιωματούχων σε βάρος των οποίων έχουν επιβληθεί απαγορεύσεις θεωρήσεων εισόδου και πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων τους στην ΕΕ.

Τα επτά πρόσωπα, στα οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις, «είναι αναμιγμένα σε πράξεις βασανισμού και άλλες σοβαρές παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ευρωπαϊκός θεσμός. Το Συμβούλιο διευκρινίζει, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πως «τέσσερις εξ αυτών συνδέονται με τον θάνατο του υποπλοιάρχου (Ραφαέλ) Ακόστα Αρεβάλο». Ο αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού πέθανε στα τέλη Ιουνίου σε νοσοκομείο του Καράκας έπειτα από βασανιστήρια στα οποία πιστεύεται ότι υποβλήθηκε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση.

Σημειώνεται ότι δύο βενεζουελανοί στρατιώτες καταδικάσθηκαν την Τρίτη στο Καράκας σε κάθειρξη έξι ετών για την ευθύνη τους στον θάνατο του αξιωματικού, ο οποίος κρατείτο ως ύποπτος για συμμετοχή σε απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.