ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Άγκυρα: Σχέδια που δεν μας περιλαμβάνουν δεν έχουν πιθανότητα επιτυχίας

10:45 - 29 Σεπ 2019 | Ειδήσεις
Άγκυρα: Σχέδια που δεν μας περιλαμβάνουν δεν έχουν πιθανότητα επιτυχίας
Την αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε η κοινή ανακοίνωση Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου, που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση των ΥΠΕΞ των τριών χωρών στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

«Απορρίπτουμε πλήρως τους αβάσιμους ισχυρισμούς σχετικά με τη χώρα μας στην κοινή δήλωση της τριμερούς συνάντησης» αναφέρει ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι σε ανακοίνωσή του. Κάνει επίσης λόγο για  προσπάθειες εκ μέρους της Αθήνας και της Λευκωσίας «να εμπλέξουν στις μαξιμαλιστικές εθνικές πολιτικές τους τις χώρες της περιοχής, πέρα από τις χώρες της Ε.Ε.», κάτι που - όπως υποστηρίζει - δεν εξυπηρετεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο.

«Οι χώρες της ανατολικής Μεσογείου δεν έχουν ούτε την αρμοδιότητα, ούτε την ευθύνη, ούτε λόγο στα προβλήματα του Αιγαίου και το Κυπριακό ζήτημα» προσθέτει και διαμηνύει πως «βήματα με πολιτικές σκοπιμότητες που αποσκοπούν να απομονώσουν την Τουρκία και τους Τουρκοκυπρίους στην ανατολική Μεσόγειο δεν έχουν καμία πιθανότητα επιτυχίας».

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ υποστηρίζει ακόμη πως είναι «ανειλικρινές» εκ μέρους της Ελλάδας «να προχωρά σε αβάσιμους ισχυρισμούς κατά της Τουρκίας την ώρα που απευθύνει μηνύματα συνεργασίας σε εμάς».

Καλεί τις τρεις χώρες να δεχθούν «την πολιτική, οικονομική και γεωγραφική πραγματικότητα της περιοχής» και «να ακολουθήσουν πολιτικές συνεργασίες» και συμπληρώνει: «Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο και για δίκαιη και βιώσιμη διευθέτηση του Κυπριακού».

«Σχέδια που δεν περιλαμβάνουν την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους στην περιοχή αυτή δεν θα είναι ποτέ αποτελεσματικά» καταλήγει, προσθέτοντας πως η Άγκυρα θα συνεχίσει «να υπερασπίζεται αποφασιστικά τα δικαιώματά της στην ανατολική Μεσόγειο».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.