ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

FT: Τα τρία σενάρια για το Brexit

12:58 - 02 Οκτ 2019 | Ειδήσεις
FT: Τα τρία σενάρια για το Brexit
Η προθεσμία της 31ης Οκτωβρίου για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση πλησιάζει και το κλίμα ανάμεσα στις δύο πλευρές παραμένει αρνητικό, απομακρύνοντας την πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας.

Σύμφωνα με τους Financial Times στενοί συνεργάτες του Μπόρις Τζόνσον σημειώνουν ότι τα ενδεχόμενα σενάρια είναι τρία με το καλύτερο μακράν μια συμφωνία, όχι μόνο από οικονομική άποψη αλλά και επειδή θα βοηθήσει τους Τόρις να κερδίσουν τις επόμενες εκλογές. «Απεγνωσμένα ζητά συμφωνία» υποστηρίζει ένας υπουργός του.

Παράλληλα, η βρετανική κυβέρνηση παραμένει πρόθυμη να δεχτεί έξοδο από την ΕΕ χωρίς συμφωνία και προετοιμάζεται γι' αυτό παρότι αποδέχεται ότι θα είναι επιβλαβές για την οικονομία.

Η πρωθυπουργική ομάδα δίνει την εντύπωση ότι έχει ένα σχέδιο να «ελιχθεί» απέναντι στη νομοθεσία που πέρασε από το κοινοβούλιο και έχει στόχο να «απαγορεύσει» ένα άτακτο Brexit, επιβάλλοντας ένα αίτημα για παράταση.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι το συγκεκριμένο νομοθέτημα είναι αδιαμφισβήτητο, αλλά υπουργός υπονόησε ότι ο Τζόνσον θα μπορούσε να φτάσει στην έξοδο από το ευρώ, ενώ οι δικηγόροι της κυβέρνησης έχουν προσφύγει στα δικαστήρια αναφορικά με τη συγκεκριμένη νομοθεσία. «Δεν έχει δοκιμαστεί στη δικαιοσύνη», σημειώνει χαρακτηριστικά. Αν αυτό αποτύχει, κάτι που φαντάζει το πιθανότερο, θα επακολουθήσει παράταση του Brexit. Σε αυτό το σενάριο στην προεκλογική καμπάνια ο Τζόνσον θα επιτεθεί στην «ελίτ των remainers» που αποτελείται από βουλευτές, δικαστές και ΜΜΕ.

Το τρίτο και χειρότερο σενάριο προβλέπει παράταση και δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit, κάτι που κατά το κυβερνητικό επιτελείο θα φέρει τη χώρα σε πολύ δύσκολη θέση.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:12 - 02 Οκτ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.