ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Brexit: Χωρίς backstop η «τελευταία λέξη» του Τζόνσον

18:56 - 02 Οκτ 2019 | Ειδήσεις
Brexit: Χωρίς backstop η «τελευταία λέξη» του Τζόνσον
Την τελική του πρόταση υπέβαλε σήμερα Τετάρτη ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον στην ΕΕ, δηλώνοντας ότι εάν η δεύτερη δεν συμβιβαστεί, η Βρετανία θα αποχωρήσει από αυτήν χωρίς συμφωνία στο τέλος του μήνα.

Με την 31η Οκτωβρίου να πλησιάζει, οι σύμβουλοι του Τζόνσον έστειλαν τις προτάσεις του Βρετανού πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες σε μια τελευταία προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο, κυρίως όσον αφορά τις ρυθμίσεις για τα ιρλανδικά σύνορα, και να βρεθεί ένας δρόμος για μια ομαλή αποχώρηση από την ΕΕ. Όπως μεταδίδει to Reuters ο Τζόνσον εμμένει στη σκληρή γραμμή του για το Brexit, δίνοντας κάποιες ασαφείς λεπτομέρειες αυτού που χαρακτήρισε ως «εποικοδομητικές και εύλογες προτάσεις».

«Βγαίνουμε από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, ό, τι και να γίνει», δήλωσε νωρίτερα ο Τζόνσον σε μέλη του κόμματος, αφού εξέφρασε την «αγάπη» του για την Ευρώπη σε μια ομιλία που επικεντρώθηκε κυρίως σε εσωτερικά θέματα όπως η υγεία, η οικονομία και το έγκλημα.

«Καταθέτουμε εποικοδομητικές και λογικές προτάσεις που μπορούν προωθήσουν αμοιβαίους συμβιβασμούς», ανέφερε ο Johnson. «Ας μην ξεχνάμε ότι η εναλλακτική είναι η έξοδος χωρίς συμφωνία.»

Η τελική πρόταση δεν περιλαμβάνει το λεγόμενο backstop αλλά ούτε και συνοριακούς ελέγχους μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας.

Το επεξηγηματικό σημείωμα των 7 σελίδων ορίζει τη δημιουργία μιας ρυθμιστικής ζώνης σε ολόκληρο το νησί της Ιρλανδίας που θα καλύπτει όλα τα εμπορεύματα, εξαλείφοντας έτσι τους ελέγχους για το εμπόριο αγαθών μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας. Η ρυθμιστική ζώνη θα εξαρτηθεί από τη συγκατάθεση των θεσμών της Βόρειας Ιρλανδίας, η οποία θα παραμείνει πλήρως στην τελωνειακή επικράτεια Ηνωμένου Βασιλείου, αναφέρει το έγγραφο.

Σύμφωνα με το έγγραφο με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται η ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ευθυγραμμίζεται με την ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998.

Η ευρωπαϊκή αντίδραση

Από τις Βρυξέλλες διαρρέεται ότι η αναμενόμενη πρόταση της Βρετανίας για το Brexit, όπως αυτή παρουσιάζεται στα Μέσα Ενημέρωσης, είναι «θεμελιωδώς προβληματική» και «δεν θα περάσει».

Όπως μεταδίδει το Reuters, διπλωμάτες και αξιωματούχοι προσθέτουν ότι η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ είναι πιθανόν να πάρει ακόμη μία παράταση, εάν αυτή είναι η τελική πρόταση του Λονδίνου για συμφωνία με το μπλοκ.

«Η πρόταση είναι θεμελιωδώς προβληματική», σημειώνει ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ, σχετικά με τα δημοσιεύματα που μεταδίδουν τα σχέδια του Τζόνσον για το ντιλ εξόδου στις 31 Οκτωβρίου.

Η μόνη επιλογή για νέα συμφωνία στο Brexit πριν από τις 31 Οκτωβρίου είναι η επιστροφή στο backstop όσον αφορά την Ιρλανδία, αλλιώς μία παράταση είναι πιθανή, καθώς το μπλοκ δεν θα απορρίψει σχετικό αίτημα, διαμηνύουν οι πηγές.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.