ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τζόνσον: Ζητάμε από την ΕΕ να δείξει ευελιξία

15:52 - 03 Οκτ 2019 | Ειδήσεις
Τζόνσον: Ζητάμε από την ΕΕ να δείξει ευελιξία
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε έτοιμος για Brexit χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου, εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δε συναινέσει στην αναθεωρημένη πρόταση που κατέθεσε η κυβέρνησή του.

«Δείξαμε ευελιξία και ζητάμε από την ΕΕ να κάνει το ίδιο, αν οι Ευρωπαίοι γείτονες μας δεν το κάνουν τότε είμαστε έτοιμοι να φύγουμε χωρίς συμφωνία, σε κάθε περίπτωση στις 31 Οκτωβρίου» είπε ο Τζόνσον κατά την έναρξη των ερωτήσεων στην ώρα του πρωθυπουργού του στη Βουλή των Κοινοτήτων, αναφερόμενος στη νέα πρόταση για το θέμα του ιρλανδικού συνόρου.

Την ίδια ώρα ο Γκι Φερχόφσταντ ο οποίος χειρίστηκε το θέμα του Brexit για λογαριασμό του Ευρωκοινοβουλίου, μιλώντας στο Channel 4 είπε ότι «πρόκειται για το σχέδιο Μέι με άλλη μορφή, ουσιαστικά όμως δεν ενισχύει τις πιθανότητες συμφωνίας».

Σύμφωνα με το Reuters, μια άτυπη ομάδα για του Ευρωκοινοβουλίου για το Brexit θεωρεί ότι το κείμενο δεν μπορεί να εφαρμοστεί νομικά, την ώρα που ανώτατη πηγή της Κομισιόν είπε στο Reuters ότι δεν «βλέπει» συμφωνία.

Στην χθεσινή ανακοίνωση της η Κομισιόν αναφέρει: «Ο Πρόεδρος Γιούνκερ καλωσόρισε την αποφασιστικότητα του Πρωθυπουργού Τζόνσον να προωθήσει τις συνομιλίες πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου και να σημειώσει πρόοδο προς την κατεύθυνση μιας συμφωνίας».

Ωστόσο προσθέτει η ανακοίνωση «εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένα προβληματικά σημεία που θα χρειαστούν περαιτέρω εργασίες τις προσεχείς ημέρες, ιδίως όσον αφορά τη διακυβέρνηση του συστήματος ασφαλείας», σημειώνεται και τονίζεται ότι «πρέπει να διατηρηθεί η λεπτή ισορροπία που έχει επιφέρει η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής».

Από πλευράς Ιρλανδίας, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και Υπουργός των Εξωτερικών Σάιμον Κοβένι επανέλαβε σήμερα την χθεσινή δήλωση του πρωθυπουργού της χώρας Λίο Βαραντκαρ ο οποίος μετά από τηλεφωνική συνομιλία με τον Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι «το νέο σχέδιο δεν καλύπτει την κυβέρνηση μας καθώς οι προτάσεις για το σύνορο είναι κάτι περισσότερο από τεχνικές λεπτομέρειες για εμάς».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.