ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Τουρκία βομβάρδισε θέσεις Κούρδων- Αναδίπλωση Τραμπ, με απειλές

23:10 - 07 Οκτ 2019 | Ειδήσεις
Η Τουρκία βομβάρδισε θέσεις Κούρδων- Αναδίπλωση Τραμπ, με απειλές
Αργά το βράδυ της Δευτέρας πληροφορίες από ΜΜΕ της Τουρκίας -και όχι μόνο- αναφέρουν ότι η τουρκική Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή κατά βάσης Κούρδων των Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας, στην επαρχία Αλ-Χασάκα. Το υπ. Αμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε από τη μεριά του ότι έκανε επιδρομή στο Ιράκ (και όχι στη Συρία) και εξουδετερώθηκαν τρεις πολεμιστές του PKK. Οι ΗΠΑ την ίδια ώρα, μετά την απόφαση να αποσύρουν τα στρατεύματά τους, επιχείρησαν αναδίπλωση, με τον Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, να δηλώνει πως θα καταστρέψει την τουρκική οικονομία, αν η Άγκυρα ξεπεράσει τα όρια. Παράλληλα, το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι απέκλεισε τον εναέριο χώρο της Βόρειας Συρίας για την Τουρκία και διέψευσε τις πληροφορίες περί βομβαρδισμών.

Σε αυτό το θολό τοπίο, οι πληροφορίες που μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ είναι συγκεχυμένες, Το ρωσικά Sputnik και το Russian Today, αναμεταδίδουν, πάντως, ότι τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν αεροπορική επιδρομή εναντίον στρατιωτικής βάσης που φιλοξενεί αραβο-κουρδικές μονάδες των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) στην επαρχία Αλ-Χασάκα στη βορειοανατολική Συρία -μια είδηση, που μετέδωσε αρχικά η τηλεόραση al-Mayadeen του Λιβάνου.

«Τα τουρκικά αεροσκάφη επιτέθηκαν στην έδρα των κουρδικών δυνάμεων κοντά στην πόλη Αλ-Μαλικίγια στην επαρχία Αλ-Χασάκα στη βορειοανατολική Συρία» μετέδωσε το Al-Mayadeen, επικαλούμενο δικό του ανταποκριτή.

Κουρδικά ΜΜΕ, ωστόσο, μερικά λεπτά αργότερα, διέψευσαν τις αναφορές για τουρκική αεροπορική επιδρομή σε θέσεις του SDF στη Συρία, υποστηρίζοντας ότι η επιδρομή έγινε εντός τουρκικού και όχι συριακού εδάφους.

Παράλληλα, το σαουδαραβικό κανάλι al-Ikhbariya, αλλά και η τουρκική Daily Sabah, μετέδωσαν ότι η επίθεση είχε στόχο τους πολιτοφύλακες των Κούρδων της YPG, τους οποίους η Τουρκία έχει χαρακτηρίσει τρομοκράτες και συνεργάτες του PKK.

Υπάρχει,  πάντως, όπως προαναφέραμε και η επίσημη τουρκική ανακοίνωση για επιδρομή στο Ιράκ, όπου και εξουδετερώθηκαν τρεις πολεμιστές του PKK.

Απειλές Τραμπ και επίκληση στο... συναίσθημα

Μήνυμα-προειδοποίησηη στην Τουρκία έστειλε λίγες ώρες νωρίτερα μέσω twitter ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δέχθηκε σφοδρή κριτική ακόμα και από Ρεμπουμπλικανούς πως με την απόφασή του να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τα σύνορα της Βόρειας Συρίας, άνοιξε την... κερκόπορτα για να δράσουν οι Τούρκοι εναντίον των Κούρδων που αποτελούν συμμάχους των ΗΠΑ στη μάχη εναντίον του ISIS. Κάποιοι μάλιστα μιλούν για προδοσία.

Αν η Άγκυρα κάνει κάτι που η Ουάσινγκτον θεωρήσει ότι κινείται «εκτός ορίων», τότε οι ΗΠΑ θα «καταστρέψουν ολοσχερώς και θα εξαφανίσουν την οικονομία της Τουρκίας» δήλωσε ο Τραμπ.

«Όπως έχω δηλώσει στο παρελθόν με απερίφραστο τρόπο κι απλά επαναλαμβάνω, αν η Τουρκία κάνει κάτι που εγώ, με τη σπουδαία και ανυπέρβλητη σοφία μου, θεωρήσω ότι είναι εκτός ορίων, θα καταστρέψω ολοσχερώς και θα εξολοθρεύσω την Οικονομία της Τουρκίας (Το 'χω ξανακάνει!)» πρόσθεσε.

Επίσης, ο Τραμπ σε δηλώσεις που έκανε αργά το βράδυ της Δευτέρας επικαλέστηκε το... συναίσθημα, λέγοντας πως μισεί να υπογράφει επιστολές σε γονείς νεαρών στρατιωτών που χάνουν τη ζωή τους στις εκτός ΗΠΑ επιχειρήσεις.

Από τον Λευκό Οίκο δε επισημαίνουν πως ο Τραμπ δεν έχει "ευλογήσει" ενδεχόμενη εισβολή της Τουρκίας στη Συρία και μάλιστα υπογραμμίζουν πως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ προειδοποίησε τον Ερντογάν πως θα έχει όλη την ευθύνη σε ενδεχόμενη αναταραχή στην περιοχή. Συγκεκριμένα, αναφέρουν πως η Τουρκία θα έχει την ευθύνη αν απελευθερωθούν κρατούμενοι που είναι μέλη του ISIS.

Τελευταία τροποποίηση στις 00:18 - 08 Οκτ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.