ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συμβούλιο Ευρώπης:Ζητεί φροντίδα για τα παιδιά εκτελεσθέντων με θανατική ποινή!

12:13 - 09 Οκτ 2019 | Ειδήσεις
Συμβούλιο Ευρώπης:Ζητεί φροντίδα για τα παιδιά εκτελεσθέντων με θανατική ποινή!
Ενόψει της αυριανής επετείου της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της θανατικής ποινής, η Επιτροπή Νομικών Θεμάτων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης επικεντρώνεται, σε σημερινή της ανακοίνωση, στα ψυχολογικά και συναισθηματικά τραύματα των παιδιών, οι γονείς των οποίων έχουν καταδικαστεί σε θάνατο ή έχουν εκτελεσθεί.

Σε μια δήλωση που σηματοδοτεί τη 17η Παγκόσμια Ημέρα κατά της θανατικής ποινής (10 Οκτωβρίου 2019), η Επιτροπή δήλωσε ότι τα παιδιά αυτά, συχνά ξεχασμένα, θα μπορούσαν να βρεθούν αντιμέτωπα με διακρίσεις, κοινωνική απομόνωση, ακόμη και απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση. Θα μπορούσαν να χάσουν το δικαίωμα ενημέρωσης, εκπαίδευσης και υγείας.

Η επιτροπή επεσήμανε ότι το 2018 τουλάχιστον 19.000 άνθρωποι καταδικάστηκαν σε θάνατο, σε περισσότερες από 50 χώρες, με τουλάχιστον 690 εκτελέσεις να έχουν γίνει  και σε χώρες που συνεργάζονται με το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Η επιτροπή απηύθυνε έκκληση στα κράτη αυτά - τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, την Ιαπωνία, την Ιορδανία, το Καζακστάν, το Μαρόκο και την Παλαιστινιακή Αρχή - καθώς και τη Λευκορωσία, να εισαγάγουν μορατόριουμ για τη θανατική ποινή και τελικά να την καταργήσουν. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να αποδίδουν ύψιστη σημασία στο "βέλτιστο συμφέρον του παιδιού" όταν καταδικάζουν έναν γονέα σε θάνατο, ανέφεραν οι βουλευτές.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.