ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Brexit: Ετοιμάζεται για «μεγάλη παραχώρηση» η Ευρωπαϊκή Ένωση

11:58 - 09 Οκτ 2019 | Ειδήσεις
Μία μεγάλη παραχώρηση προετοιμάζεται να κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, σχετικά με μια συμφωνία του Brexit, που θα προσφέρει μηχανισμό στο κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας ώστε να αποχωρήσει από ένα νέο επονομαζόμενο backstop ύστερα από κάποια χρόνια.

Η νέα ιδέα, όπως παρουσιάζεται στο δημοσίευμα των Times, θα είναι μια τροποποιημένη εκδοχή της αρχής της συναίνεσης. Επικαλούμενοι διπλωματικές πηγές κοντά στις συνομιλίες, οι συντάκτες των Times ανέφεραν ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι έτοιμες να «συναινέσουν σε μια μονομερή ανάκληση της συνθήκης αποχώρησης από το Στόρμοντ ύστερα από μια χρονική περίοδο. Η χρονολογία του 2025 έχει αναφερθεί, αρκεί και οι δύο κοινότητες να συμφωνήσουν σε αυτό».

Υπενθυμίζεται ότι οι συνομιλίες με την ΕΕ για την επίτευξη μιας συμφωνίας αναφορικά με την αποχώρηση της Βρετανίας έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο για το λεγόμενο backstop, όπως ονομάζεται η πολιτική ασφαλείας προκειμένου να αποτραπεί η επιστροφή σκληρών συνόρων μεταξύ της βρετανικής επαρχίας της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας που είναι κράτος-μέλος της ΕΕ, εάν μια μελλοντική εμπορική συμφωνία δεν είναι επαρκής για να κρατήσει τα σύνορα ανοικτά.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, υποστηρίζει ότι θέλει να καταργηθεί αυτό που χαρακτηρίζει «μη δημοκρατικό backstop» και ζητά την αντικατάστασή του προτείνοντας η Βόρεια Ιρλανδία να παραμείνει υπό τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, οι τελωνειακοί έλεγχοι να γίνονται μακριά από τα σύνορα και το κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας, το Στόρμοντ, να έχει το δικαίωμα να ψηφίσει επί των ρυθμίσεων.

Ωστόσο, οι Βρυξέλλες φοβούνται ότι το να δοθεί η δυνατότητα «συγκατάθεσης» στη Βόρεια Ιρλανδία, θα δώσει στους συμμάχους του Τζόνσον –στο Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP)— δικαίωμα βέτο.

Copyright © 1999-2020 Premium S.A. All rights reserved.