ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρόταση του ΟΟΣΑ για αύξηση της φορολόγησης στις πολυεθνικές

13:55 - 09 Οκτ 2019 | Ειδήσεις
Σχέδιο για μία διεθνή συμφωνία, που αφορά την φορολόγηση των πολυεθνικών εταιριών, συμπεριλαμβανομένων των διαδικτυακών, παρουσίασε σήμερα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Σύμφωνα με το σχέδιο του ΟΟΣΑ, οι κυβερνήσεις θα αποκτήσουν μεγαλύτερη ισχύ για να φορολογούν τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στις χώρες τους στο πλαίσιο μια μεγάλης αναδιάρθρωσης των διασυνοριακών φορολογικών κανόνων που ισχύουν εδώ και δεκαετίες.

Η άνοδος μεγάλων εταιριών του Διαδικτύου, όπως η Google και η Facebook, έχει οδηγήσει τους ισχύοντες φορολογικούς κανόνες στα όριά τους καθώς τέτοιους είδους εταιρίες μπορούν νομίμως να εγγράφουν κέρδη καθώς και εμπορικά σήματα ή πατέντες σε χώρες με χαμηλό φορολογικό συντελεστή όπως η Ιρλανδία, ανεξάρτητα από το πού βρίσκονται οι πελάτες τους.

Νωρίτερα φέτος πάνω από 130 χώρες και περιοχές φορολογικής δικαιοδοσίας συμφώνησαν ότι ο επανασχεδιασμός των φορολογικών κανόνων, που σε γενικές γραμμές χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1920, έχει καθυστερήσει και ανέθεσαν στο φόρουμ του ΟΟΣΑ να καταλήξει σε προτάσεις.

Το θέμα της φορολόγησης των μεγάλων διασυνοριακών πολυεθνικών εταιριών έχει γίνει πιο επιτακτικό καθώς αυξανόμενος αριθμός χωρών έχει υιοθετήσει σχέδια για τον δικό τους φόρο επί των «ψηφιακών» επιχειρήσεων απουσία μιας παγκόσμιας συμφωνίας.

Ο επικεφαλής φορολογικής πολιτικής του ΟΟΣΑ, Πασκάλ Σεντ Αμάνς,  δήλωσε σχετικά με το σχέδιο σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης: «Το ισχύον σύστημα υφίσταται πιέσεις και δεν θα επιβιώσει εάν δεν άρουμε τις εντάσεις».

Τελευταία τροποποίηση στις 13:58 - 09 Οκτ 2019
Copyright © 1999-2020 Premium S.A. All rights reserved.