ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διχασμένη η Fed για το μέλλον της νομισματικής πολιτικής

22:22 - 09 Οκτ 2019 | Ειδήσεις
Διχασμένη η Fed για το μέλλον της νομισματικής πολιτικής
Η πλειονότητα των αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ τάχθηκαν υπέρ μιας μείωσης των επιτοκίων για τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης που δημοσιεύτηκαν σήμερα Τετάρτη. Ωστόσο, φαίνεται να διαφωνούν όλο και περισσότερο για πορεία που πρέπει να ακολουθήσει η Fed στη νομισματική πολιτική.

Τα πρακτικά φανερώνουν ότι στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας συμφώνησαν ότι θα πρέπει σύντομα να συζητήσουν «αν θα αυξήσουν το μέγεθος του ισολογισμού, μετά την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά repos».

Σημειώνεται ότι στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου, οι κεντρικοί τραπεζίτες αποφάσεις με 7 ψήφους υπέρ και 3 κατά να μειώσουν τα επιτόκια κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες στο 1,75%.«Οι περισσότεροι αξιωματούχοι πίστευαν ότι μια μείωση 25 μονάδων βάσης στα παρεμβατικά επιτόκια θα είναι κατάλληλη» ανέφερε η Fed στα πρακτικά.

Εκτός από αυτό το σημείο συναίνεσης, διατύπωσαν διαφορετικές απόψεις σχετικά με τον αντίκτυπο της εμπορικής πολιτικής της κυβέρνησης Τραμπ στην αμερικανική οικονομία. Ειδικότερα, αρκετοί αξιωματούχοι έκριναν πως η Fed θα έπρεπε να μειώσει τώρα τα επιτόκια ώστε να προφυλαχτεί απέναντι στα ρίσκα, ενώ άλλοι τόνισαν πως το οικονομικό οutlook δεν δικαιολογεί μείωση επιτοκίων.

«Υποστήριξαν ότι οι βασικές αβεβαιότητες δεν θα επιλύονταν σύντομα. Επιπλέον, καθώς δεν πίστευαν ότι οι αβεβαιότητες αυτές θα εκτροχίαζαν την επέκταση, δεν θεωρούσαν ότι χρειάζεται περαιτέρω νομισματική χαλάρωση στην παρούσα φάση» επισημαίνεται στα πρακτικά, σύμφωνα με το Reuters.

Από την άλλη, διάφοροι αξιωματούχοι επισήμαναν ότι «τα στατιστικά μοντέλα δείχνουν ότι η πιθανότητα ύφεσης μεσοπρόθεσμα έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες», ενώ κάποιοι προειδοποίησαν ότι «η αγορά εργασίας ίσως ήταν λιγότερο ισχυρή το 2019 από ότι αναμενόταν προηγουμένως».

Ανησυχία για την αγορά repos 

Τα μέλη της FOMC συζήτησαν στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου και τη μεταβλητότητα στην αγορά repos. Στις 17 Σεπτεμβρίου τα επιτόκια στην αγορά repos των $2,2 τρισ. εκτοξεύτηκαν στο 10%, επίπεδο που δεν έχουν αγγίξει από το 2008.

Για να καθησυχάσει τις αγορές, η κεντρική τράπεζα έχει πραγματοποιήσει «ενέσεις» ρευστότητας με δημοπρασίες repos. Αλλά ορισμένοι επενδυτές και πρώην αξιωματούχοι της Fed έχουν ταχθεί υπέρ της χρήσης ενός πιο μόνιμου εργαλείου, όπως η επέκταση του ισολογισμού.

Στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου τα μέλη της FOMC συμφώνησαν ότι οποιαδήποτε ανάπτυξη του ισολογισμού θα πρέπει να διαφοροποιηθεί από τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.