ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απαξιώνει το ανακοινωθέν Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου η Άγκυρα

09:02 - 10 Οκτ 2019 | Ειδήσεις
«Δεν έχει κανένα νόημα και αξία» για το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών το ανακοινωθέν της συνόδου στο Κάιρο όπου συμμετείχαν η Ελλάδα, η Κύπρος και η Αίγυπτος.

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων «η ανακοίνωση που εκδόθηκε στις 8 Οκτωβρίου στο Κάιρο, στην οποία εμπεριέχονται αβάσιμοι ισχυρισμοί κατά της χώρας μας, δεν έχει κανένα νόημα και αξία. Πρόκειται για ακόμα ένα παράδειγμα της προσπάθειας του διδύμου Ελλάδας/Ελληνοκυπρίων να εντάξουν τις χώρες της περιοχής στις παράνομες, μαξιμαλιστικές και αδιάλλακτες εθνικές πολιτικές τους σε βάρος του διεθνούς δικαίου».

Ακόμη, επισημαίνεται ότι «το Κυπριακό θα παραμένει ένα θέμα χωρίς διευθέτηση όσο το δίδυμο Ελλάδας και Ελληνοκυπρίων αγνοεί την ίδια την ύπαρξη των Τουρκοκυπρίων και αρνείται ότι είναι ισότιμοι πολιτικά αντιμετωπίζοντάς τους σαν μειονότητα. Αυτή η νοοτροπία είναι ο βασικός λόγος πίσω από την αποτυχία κάθε διαπραγμάτευσης που έχει γίνει τις τελευταίες πέντε δεκαετίες».

Η Άγκυρα ισχυρίζεται πως «το δίδυμο Ελλάδας και Ελληνοκυπρίων, με τις μαξιμαλιστικές πολιτικές του, που αγνοούν την αρχή της ισότητας, μια από τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου και της Σύμβασης Θαλασσίου Δικαίου των Ηνωμένων Εθνών, έχει προκαλέσει απώλειες στην Αίγυπτο, σε ό,τι αφορά τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της. Ωστόσο, η Αίγυπτος, κλείνει τα μάτια σε αυτή την καταχρηστική αντιμετώπιση του "διδύμου"». Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών, με την ανακοίνωσή του σημειώνει ότι «η Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο θα συνεχίσει να υπερασπίζεται  τα δικαιώματα της όπως κι αυτά των Τουρκοκυπρίων».

Μάλιστα η Άγκυρα δηλώνει έτοιμη «να συνομιλήσει με όλες τις χώρες της περιοχής, όχι όμως και με τους Ελληνοκυπρίους, σχετικά με την οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας, σύμφωνα με την αρχή της ισότητας. Οι συνομιλητές των Ελληνοκυπρίων είναι οι Τουρκοκύπριοι. Η πρόταση συνεργασίας της 13ης Ιουλίου του 2019 από την πλευρά των Τουρκοκυπρίων είναι μια ευκαιρία που θα πρέπει να αξιοποιηθεί για την επίλυση της υπόθεσης των υδρογονανθράκων στην Κύπρο και της εκμετάλλευσης τους».

«Η Τουρκία αρνείται ξεκάθαρα τις αβάσιμες κατηγορίες που υπάρχουν στο ανακοινωθέν εναντίον στη χώρα μας στο ζήτημα της Συρίας. Η Τουρκία, ως η χώρα η οποία έχει επηρεαστεί από την τρομοκρατία περισσότερο από όλες τις χώρες  δεν θα διστάσει να συνεχίζει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εθνική της ασφάλεια, όπως αυτά πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο. Κι αυτό το αποδεικνύει με την επιχείρηση την οποία ξεκίνησε σήμερα. Είναι κάθε άλλο παρά αξιόπιστη η ρητορική που κάνει αναφορά στην εδαφική ακεραιότητα της Συρίας από αυτούς που υπηρετούν την αποσχιστική ατζέντα της τρομοκρατικής οργάνωσης PYD-YPG. Οι κύκλοι οι οποίοι εξυπηρετούν τον στόχο του διαμελισμού της Συρίας μέσω τρομοκρατικών οργανώσεων θα πρέπει άμεσα να υποχωρήσουν στο ζήτημα αυτό για την ευημερία και την ένωση της συριακής κοινωνίας», καταλήγει η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Copyright © 1999-2022 Premium S.A. All rights reserved.