ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νόμπελ Λογοτεχνίας στην Όλγκα Τοκάρτσουκ και τον Πέτερ Χάντκε

14:39 - 10 Οκτ 2019 | Ειδήσεις
Νόμπελ Λογοτεχνίας στην Όλγκα Τοκάρτσουκ και τον Πέτερ Χάντκε
Διπλή ήταν η φετινή απονομή του Νόμπελ Λογοτεχνίας, καθώς αφορούσε τόσο το 2019, αλλά και το 2018.

 Για το 2018 το Νόμπελ Λογοτεχνίας απονεμήθηκε στην Πολωνή συγγραφέας Όλγκα Τοκάρτσουκ, ενώ για το 2019 στον Αυστριακό, Πέτερ Χάντκε.

Το Νόμπελ Λογοτεχνίας δεν είχε απονεμηθεί πέρυσι, για πρώτη φορά μετά από 63 χρόνια, εξαιτίας σκανδάλου ανάρμοστης συμπεριφοράς που έχει προκαλέσει σειρά παραιτήσεων των μελών της Σουηδικής Ακαδημίας που αποφασίζει για την απονομή της τιμητικής διάκρισης.

Έστω και με ένα χρόνο καθυστέρηση, πάντως, το Νόμπελ πήγε στην Όλγκα Τοκάρτσουκ, η οποία γεννήθηκε το 1962 και σήμερα ζει στην πόλη Βρότσλαβ. Από το 1989, όταν δημοσίευσε την πρώτη της ποιητική συλλογή, παράλληλα με το κυρίως επάγγελμά της, της ψυχολόγου και ψυχοθεραπεύτριας, έχει αναδειχθεί σε μια από τις επιφανέστερες προσωπικότητες των σύγχρονων πολωνικών γραμμάτων. Έχει γράψει μυθιστορήματα και συλλογές διηγημάτων. Έργα της έχουν αποτελέσει τη βάση για θεατρικά κείμενα και κινηματογραφικά σενάρια. Έχει τιμηθεί τέσσερις φορές με την κορυφαία λογοτεχνική διάκριση της πατρίδας της, το Βραβείο Nike, και έχει λάβει πλήθος ευρωπαϊκών διακρίσεων. Η γραφή της συνδυάζει ιστορία και μυθοπλασία, αξιοποιεί αφηγηματικά στοιχεία της λαϊκής παράδοσης και αντανακλά την προσήλωσή της στον Καρλ Γιουνγκ. Ως ακτιβίστρια των Πρασίνων και αντεθνικίστρια, έγινε στόχος ακραίων στοιχείων με αφορμή το τελευταίο της μυθιστόρημα Τα βιβλία του Ιακώβ (2014). Το Αρχέγονο και άλλοι καιροί είναι το πρώτο έργο της που μεταφράζεται στα ελληνικά.

Ο πολυδιάστατος Χάντκε

Ο Πέτερ Χάντκε (Peter Handke) είναι Αυστριακός συγγραφέας και μεταφραστής. Γεννήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 1942 στο Γκρίφεν της Αυστρίας και έχει ασχοληθεί με κάθε είδος γραπτού και λυρικού λόγου, όπως ποίηση, σενάριο, δοκίμιο, μυθιστόρημα, ενώ έχει καταγράψει και τις ταξιδιωτικές του εμπειρίες. Βραβευμένος με πολλές διακρίσεις, το έργο του χαρακτηρίζεται στην παρατήρηση, την αποτύπωση και τη λεπτομερειακή αναφορά. Ήταν ένας από τους ελάχιστους λόγιους ανά τον κόσμο που πήρε θέση ενάντια στους βομβαρδισμούς της Σερβίας από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ, το 1999.

Διάσημα βιβλία του είναι το «Η αγωνία του τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι», «Ακόμα μια φορά για τον Θουκυδίδη» και άλλα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.