ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΚΤ: «Ναι» στην επανέναρξη QE- Διχάζει η πορεία των επιτοκίων

15:25 - 10 Οκτ 2019 | Ειδήσεις
«Η πλειοψηφία των μελών του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τάχθηκε υπέρ της πρότασης για την επανέναρξη των αγορών περιουσιακών στοιχείων με μηνιαίο ρυθμό τα €20 δισ.» σύμφωνα με τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

«Οι αγορές περιουσιακών στοιχείων θεωρήθηκαν ένα αναγκαίο στοιχείο του πακέτου πολιτικής, καθώς έχει αποδειχθεί από την ανάλυση της ΕΚΤ ότι είναι αποτελεσματικές στην στήριξη της δραστηριότητας και του πληθωρισμού», σημειώνεται στα πρακτικά της κεντρικής τράπεζας στα οποία επισημαίνεται ότι «ένας αριθμός μελών θεώρησε πως τα επιχειρήματα για την επανέναρξη των αγορών δεν ήταν επαρκώς ισχυρά, με ορισμένους να εκτιμούν ότι οι αγορές θα πρέπει να αποτελούν ένα ύστατο μέτρο το οποίο θα χρησιμοποιείται μόνο σε πιο σοβαρούς κινδύνους».

Στα πρακτικά σημειώνεται ότι «μία πολύ μεγάλη πλειοψηφία των μελών συμφώνησε με την πρόταση για μείωση του επιτοκίου στη διευκόλυνση αποδοχής καταθέσεων κατά 10 μονάδες βάσης στο -0,50%».

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ εξέφρασαν πολύ διαφορετικές θέσεις για την πορεία των επιτοκίων «με ορισμένους να εμφανίζονται έτοιμοι να εξετάσουν μείωση του επιτοκίου κατά 20 μονάδες βάσης και άλλους να είναι αντίθετοι ακόμα και σε μια μείωση κατά 10 μονάδες βάσης επικαλούμενοι τις αρνητικές συνέπειες από τις πρόσθεσες μειώσεις των επιτοκίων», σύμφωνα με τα πρακτικά.

Στη συνεδρίαση στις 12 Σεπτεμβρίου η ΕΚΤ αποφάσισε να μειώσει το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων κατά 10 μονάδες βάσης σε -0,50% και να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 0,00% και το 0,25% αντιστοίχως, καθώς και την επανέναρξη των καθαρών αγορών στο πλαίσιο του προγράμματος για την αγορά στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme - APP) με ύψος 20 δισ. ευρώ μηνιαίως από την 1η Νοεμβρίου.

Copyright © 1999-2020 Premium S.A. All rights reserved.