ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Άγκυρα: Αδικαιολόγητο το αίτημα Ελληνοκυπριακής πλευράς για συνεδρίαση του ΟΗΕ

09:29 - 11 Οκτ 2019 | Ειδήσεις
Άγκυρα: Αδικαιολόγητο το αίτημα Ελληνοκυπριακής πλευράς για συνεδρίαση του ΟΗΕ
Με μια καυστική και κατηγορηματική ανακοίνωση, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κατηγορεί την Κύπρο για κατάχρηση της εντολής του ΟΗΕ με το αίτημά της για συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το ζήτημα των Βαρωσίων.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας αναφέρει «Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πραγματοποίησε συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών για την Μαράς («Βαρώσια»), που αποτελούν μέρος του εδάφους της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, στις 9 Οκτωβρίου 2019. Καθώς δεν υπάρχει απειλή για την διεθνή ειρήνη και ασφάλεια στη Μαράς, θεωρούμε τη συνεδρίαση του Συμβουλίου, που ζητήθηκε αδικαιολόγητα από την Ελληνοκυπριακή πλευρά, καθώς και την ανακοίνωση τύπου που εκδόθηκε αργότερα, ως κατάχρηση της εντολής του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η Τουρκία στηρίζει πλήρως την ανακοίνωση που εξέδωσαν σήμερα (σ.τ.μ. χθες Πέμπτη) ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και το Υπουργείο Εξωτερικών της ΤΔΒΚ αναφορικά με το ζήτημα».

Η ανακοίνωση Τύπου που εξέδωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναφέρει πως δεν πρέπει να γίνουν ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια, οι οποίες δεν είναι σύμφωνες τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας «Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας υπενθύμισαν τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων, όπως διατυπώθηκε σε προηγούμενα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένων των ψηφισμάτων 550 (1984) και της απόφασης 789 (1992) και επανέλαβαν ότι δεν πρέπει να γίνουν ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με αυτά τα ψηφίσματα».

Παράλληλα, τονίζει ότι τα «τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας επιβεβαίωσαν την απόφαση 2483 (2019) και τη σημασία μιας διαρκούς, συνολικής και δίκαιης διευθέτησης βασισμένης σε μία δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Εν προκειμένω, κάλεσαν τα μέρη να εμπλακούν εποικοδομητικά και με μια αίσθηση επείγουσας ανάγκης. Ενθάρρυναν επίσης τους ηγέτες να συμφωνήσουν και να εφαρμόσουν νέα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

Καταλήγοντας, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας «κάλεσαν τις πλευρές και όλους τους εμπλεκόμενους συμμετέχοντες να απέχουν από κάθε ενέργεια και ρητορική που θα μπορούσε να βλάψει τις πιθανότητες επιτυχίας για μια διευθέτηση».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.