ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Bloomberg: Μόνο για ντόρο η απειλή Ερντογάν για τους πρόσφυγες

14:42 - 11 Οκτ 2019 | Ειδήσεις
Bloomberg: Μόνο για ντόρο η απειλή Ερντογάν για τους πρόσφυγες
Άρθρο γνώμης του πρακτορείου Bloomberg για τις τουρκικές κινήσεις στη Συρία χαρακτηρίζει ως "κούφιες" τις απειλές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι θα ανοίξει τις πύλες και θα πλημμυρίσει την Ευρώπη με εκατομμύρια επιπλέον πρόσφυγες.

Σε άρθρο γνώμης το πρακτορείο σημειώνει ότι η χθεσινή απειλή του Ερντογάν προς την Ευρώπη δεν είναι νέα και επισημαίνει ότι πιθανότατα ο Τούρκος πρόεδρος θα ωθήσει τους πρόσφυγες προς την αντίθετη κατεύθυνση.

«Ο Ερντογάν άρχισε να απειλεί ότι θα ανοίξει τις πύλες για τους πρόσφυγες μόλις λίγους μήνες μετά την υπογραφή της συμφωνίας επανεισδοχής με την ΕΕ (…) Πρόσφατα οι απειλές πύκνωσαν καθώς η παρουσία των Σύρων στους οποίους παραχωρήθηκε μόνον προσωρινή προστασία κι όχι πλήρες καθεστώς πρόσφυγα άρχισε να γίνεται λιγότερο ανεκτή σε μια Τουρκία, που τελεί υπό οικονομική πίεση. Τον Ιούλιο η Τουρκία ανακοίνωσε ακόμη και αναστολή της συμφωνίας επανεισδοχής προσφύγων απαντώντας στις (μάλλον αναιμικές) κυρώσεις της ΕΕ για τις ενέργειές της σε αμφιλεγόμενα ύδατα κοντά στην Κύπρο. Δεν έχει και τόση σημασία τι πρόφαση χρησιμοποιεί τώρα απειλώντας ότι θα ανοίξει τις πύλες, αφού ο Ερντογάν πρέπει να ξεφορτωθεί τουλάχιστον κάποιους Σύρους», σημειώνει το πρακτορείο. Και εξηγεί τα σχέδια επί χάρτου της Άγκυρας.

«Το τελευταίο σχέδιο του Ερντογάν είναι να μετακινήσει έως και δύο εκατ. πρόσφυγες σε μια ειδικά δημιουργηθείσα “ζώνη ασφαλείας” κατά μήκος των τουρκικών συνόρων με τη Συρία. Αυτό απαιτεί την απώθηση των Κούρδων των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) 30 χλμ. Μακριά από τα σύνορα. Οι δύο στόχοι της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης, που καταδίκασαν ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, είναι να ενισχυθεί η ασφάλεια των συνόρων με την απώθηση των εχθρικών Κούρδων και τη μετακίνηση των Σύρων εκτός τουρκικών εδαφών. Το σχέδιο αυτό προκαλεί, φυσικά, τις αντιδράσεις οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ευρωπαϊκών κυβερνήσεων αφού μια ανθρωπιστική καταστροφή δεν αντιμετωπίζεται με τη δημιουργία μιας νέας. Αλλά είναι δύσκολη απόφαση η ανάληψη σκληρής δράσης κατά ενός συμμάχου στο ΝΑΤΟ και σ’ αυτή τη φάση η ευρωπαϊκή καταδίκη μόνον ντόρο κάνει.

Κούφιες απειλές

Όπως πιθανότατα και οι απειλές του Ερντογάν. Μπορεί να μεταφέρει με λεωφορεία πρόσφυγες στα σύνορα με τη Συρία, όπως έχει κάνει ήδη με εκείνους που δεν έχουν καταγραφεί στα επίσημα κρατικά κατάστιχα και μπορεί να τους τοποθετήσει σε περιοχές που έχουν καταλάβει τα τουρκικά στρατεύματα στη Συρία. Αλλά δεν μπορεί να τους βάλει σε πλοία και να τους στείλει στην Ελλάδα, αφού μια τέτοια ανοικτή κίνηση από μέρους της κυβέρνησής του θα έθετε πιθανώς τέλος, τουλάχιστον προσωρινά, στην τελωνειακή ένωση της Τουρκίας με την ΕΕ, οξύνοντας τα οικονομικά της προβλήματα -χώρια που η ΕΕ θα απωθούσε πίσω τα πλοία», τονίζει ο αρθρογράφος του Bloomberg. Kαι παροτρύνοντας την ΕΕ να μην ενδώσει στις πιέσεις του Τούρκου προέδρου, καταλήγει:

«Το “άνοιγμα των πυλών” σημαίνει κυρίως το να μην εμποδιστούν οι πρόσφυγες να φύγουν οικειοθελώς [από την Τουρκία] προς την Ευρώπη και να μην εμποδιστούν και οι διακινητές να στήσουν “μαγαζιά” στις μεσογειακές ακτές της Τουρκίας. Ωστόσο, η Τουρκία δεν κάνει ούτως η άλλως και πολλά το τελευταίο διάστημα για να σταματήσει τον διάπλου των μεταναστών (…) Είναι απίθανο πολλοί περισσότεροι να θελήσουν να επιχειρήσουν το ταξίδι, αφού είναι πλέον γνωστές στους Σύρους που ζουν στην Τουρκία οι συνθήκες στους προσφυγικούς καταυλισμούς στα νησιά του Αιγαίου. Και δεδομένου του ρυθμού χελώνας με τον οποίο η Ελλάδα επεξεργάζεται τις αιτήσεις ασύλου το μέλλον είναι ζοφερό γι’ αυτούς που περνούν τη θάλασσα. Η Ευρώπη μπορεί να ζήσει με την τρέχουσα αύξηση των αφίξεων έστω κι αν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ανακουφίσει την Ελλάδα από το φορτίο της με μετεγκαταστάσεις ορισμένων χιλιάδων ακόμη ανθρώπων.

Ο Ερντογάν δεν είναι στην πραγματικότητα αποτελεσματικός πυλωρός όσον αφορά τις προσφυγικές ροές στην Ευρώπη. Η στρατιωτική του επιχείρηση στη Συρία ίσως στείλει ένα κύμα Κούρδων αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη μέσω άλλων οδών. Η συμφωνία επαναπροώθησης έχει εξυπηρετήσει το σκοπό της κι η ΕΕ δεν πρέπει να γαντζωθεί σ’ αυτήν. Ίσως αν την εγκαταλείψει να ωθήσει τον Ερντογάν να κάνει πίσω στις προσπάθειες εκβιασμού της Ευρώπης και να σκεφτεί πώς να σώσει τη σημαντικότερη οικονομική σχέση της χώρας του».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.