ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χάλε: Ακροδεξιός και αντισημίτης ο δράστης της επίθεσης στη συναγωγή

15:11 - 11 Οκτ 2019 | Ειδήσεις
Χάλε: Ακροδεξιός και αντισημίτης ο δράστης της επίθεσης στη συναγωγή
Ο ύποπτος για την επίθεση στη συναγωγή, τη δολοφονία δύο ανθρώπων και την απόπειρα δολοφονίας σε επτά περιπτώσεις την Τετάρτη στη Χάλε της Γερμανίας ομολόγησε τις πράξεις του καθώς και ότι έδρασε υποκινούμενος από ακροδεξιά και αντισημιτικά κίνητρα. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες μετά από πολύωρη ανάκριση ο 27χρονος Στέφαν Μπ. «κατέθεσε εκτενώς» στο πλαίσιο προανακριτικής διαδικασίας στο Ανώτατου Γερμανιό Δικαστήριο στην Καρλσρούη (Bundesgerichtshof).

Στο επίκεντρο των ερευνών βρίσκονται τώρα σύμφωνα με τη Γενική Εισαγγελία του Κράτους η πιθανή συμμετοχή άλλων ατόμων στην προετοιμασία ή στην τέλεση των αξιόποινων πράξεων ή ακόμη ο ρόλος ατόμων που ενδεχομένως είχαν γνώση για αυτή. Μέχρι στιγμής, πάντως, όπως αναφέρει η DW, οι διωκτικές αρχές δεν διαθέτουν επαρκή στοιχεία ότι ο κατηγορούμενος είχε διασυνδέσεις με ακροδεξιές τρομοκρατικές οργανώσεις.

Η πιθανότερη εκδοχή προς το παρόν είναι ότι η ριζοσπαστικοποίηση του 27χρονου προέκυψε στο διαδίκτυο. Καθημερινά φαίνεται ότι επισκεπτόταν για ώρες ακροδεξιά φόρουμ στο ίντερνετ. Όχι μόνο γερμανικά. Το «μανιφέστο» 11 σελίδων, στο οποίο μιλά για την ιδεολογία του, είναι γραμμένο στα αγγλικά και απευθύνεται σαφώς σε ένα διεθνές ακροδεξιό κοινό, πράγμα ασυνήθιστο για γερμανό ακροδεξιό. Οι διωκτικές αρχές υποθέτουν ότι κατά αυτό τον τρόπο ο δράστης ήθελε να υποκινήσει και άλλους ομοϊδεάτες του σε άλλες χώρες να μιμηθούν το παράδειγμά του.

Τέλος τα όπλα που χρησιμοποίησε για την επίθεση τα κατασκεύασε μάλλον μόνος του με τη βοήθεια τρισδιάστατων εκτυπωτών (3D).

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.