ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής ζητά ο Ντράγκι

15:06 - 11 Οκτ 2019 | Ειδήσεις
Κάλεσμα προς τις χώρες της ευρωζώνης έκανε σήμερα ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ώστε να βοηθήσουν την Τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια νωρίτερα, χαλαρώνοντας τη δημοσιονομική τους πολιτική για να ενισχύσουν τις οικονομίες τους.

Ο Ντράγκι, που αποχωρεί στα τέλη του μήνα, έβαλε στο στόχαστρο τους επικριτές της χαλαρής νομισματικής πολιτικής της Ε.Ε. στις πλούσιες χώρες, όπως η Γερμανία, όπου η κυβέρνηση επιμένει στη διατήρηση πλεονασμάτων παρά την οικονομική στασιμότητα.

«Μια πιο ενεργή δημοσιονομική πολιτική στην ευρωζώνη θα καθιστούσε πιο δυνατό να προσαρμόσουμε πιο γρήγορα τις πολιτικές μας, για τις οποίες όλοι γνωρίζουμε καλά ότι έχουν αρνητικές συνέπειες σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας», ανέφερε ο Ντράγκι σε εκδήλωση στο Μιλάνο.

Και οι χώρες της ευρωζώνης κάλεσαν τη Γερμανία και την Ολλανδία αυτή την εβδομάδα να επενδύσουν περισσότερο, αλλά συνάντησαν την αντίσταση των υπουργών Οικονομικών των δύο χωρών.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ υπερασπίστηκε επίσης τον ρόλο της τράπεζας στην ελληνική κρίση το 2015, όταν έκλεισε την στρόφιγγα φθηνής ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες, αναγκάζοντας την τότε κυβέρνηση να επιβάλει κεφαλαιακούς ελέγχους και αποδυναμώνοντας την διαπραγματευτική της ισχύ με τους δανειστές. «Η ΕΚΤ ενήργησε στα όρια των αρμοδιοτήτων της» δήλωσε ο κ. Ντράγκι. «Σε τελική ανάλυση, ήταν μια προσέγγιση που λειτούργησε τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ευρώπη, αν και το τίμημα που πλήρωσε ο ελληνικό λαός ήταν υψηλό» υπογράμμισε.

Copyright © 1999-2019 Premium S.A. All rights reserved.