ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ανάρτηση Ακιντζί για τη Συρία που ενόχλησε την Άγκυρα

13:09 - 13 Οκτ 2019 | Ειδήσεις
Η ανάρτηση Ακιντζί για τη Συρία που ενόχλησε την Άγκυρα
Αντιδράσεις από την τουρκική κυβέρνηση προκάλεσε η ανάρτηση του Μουσταφά Ακιντζί για την εισβολή στη Συρία, στην οποία σημείωσε ότι από τη στρατιωτική επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» δε χύνεται νερό αλλά αίμα.

Με αναρτήσεις του στο twitter, o Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι κατηγόρησε τον κ. Ακιντζί ότι αγνοεί το γεγονός πως η «επιχείρηση στη Συρία πραγματοποιείται με στόχο τη σταθερότητα στην περιοχή».

Συμπλήρωσε ακόμη ότι η δήλωση του Μουσταφά Ακιντζί «στερείται ιστορικής συνείδησης και γνώσης. Πιστεύω ότι αυτή η ατυχής δήλωση δεν αντικατοπτρίζει τη γνώμη των Τουρκοκυπρίων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μετά και την αντίδραση της Άγκυρας, η ανάρτηση στη σελίδα του κ. Ακιντζί έχει διαγραφεί.

Από την «Πηγή Ειρήνης» κυλά αίμα όχι νερό

Τη σαφή διαφωνία με τη τουρκική εισβολή στη Συρία, διατύπωσε με ανάρτησή του στο Facebook ο Μουσταφά Ακιντζί.

Όπως έγραψε, «μερικές φορές το να είσαι σιωπηλός δεν είναι επειδή δεν έχεις λόγια να πεις. Μερικές φορές τα πράγματα είναι τόσο περίπλοκα που είναι αδύνατο να πεις "ναι" ή "όχι". Εάν δεν μπορείτε να δείτε την ευκαιρία να επηρεάσετε την κατάσταση με αυτά που λέτε, μπορεί επίσης να χρειαστεί να μείνετε σιωπηλός».

Επεσήμανε πως «πρέπει να δημιουργήσουμε μια κατάσταση όπου η Συρία μπορεί να φροντίσει τα δικά της σύνορα και η Τουρκία να μπορεί να νιώσει ασφαλής. Για αυτό πιστεύω ότι θα ήταν μεγάλο όφελος να δούμε εκ νέου τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Συρίας. Πέρα από αυτό, είναι η μεγαλύτερη επιθυμία μου να δω τις σχέσεις της Τουρκίας με άλλες χώρες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου (να βελτιώνονται). Σε συνεργασία με την ΕΕ, μια Τουρκία που θα είναι καλύτερη για όλους».

«Όταν ήμουν 27 χρονών το 1974, υπηρέτησα όπως κάθε νεαρός Τούρκος στην στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας, η οποία προκλήθηκε από την φασιστική ελληνική χούντα. Φίλοι μου πεθαναν στο πλευρό μου στις μάχες της Λευκωσίας. Όπως οι περισσότεροι από εμάς, είδα τι σημαίνει πόλεμος. Αν και την επέμβαση της Τουρκίας τότε την αποκαλούσαμε "Ειρηνευτική Επιχείρηση", ήταν ένας πόλεμος στον οποίο χύθηκε αίμα. Και τώρα, παρόλο που την αποκαλούμε "Πηγή Ειρήνης" δεν είναι νερό που χύνεται, αλλά αίμα. Γι' αυτό και η μεγαλύτερη επιθυμία μου είναι να ξεκινήσει ο διάλογος και η διπλωματία όσο το δυνατόν συντομότερα».

Τελευταία τροποποίηση στις 13:18 - 13 Οκτ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.