ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ιαπωνία: Φονικό το «χτύπημα» του τυφώνα «Χαγκίμπις»

19:44 - 13 Οκτ 2019 | Ειδήσεις
Ιαπωνία: Φονικό το «χτύπημα» του τυφώνα «Χαγκίμπις»
Τουλάχιστον 23 νεκροί, 100 τραυματίες και 16 αγνοούμενοι είναι ο νεότερος τραγικός απολογισμός του ισχυρότερου τυφώνα των τελευταίων 60 ετών στην Ιαπωνία.

Τα σπίτια ορισμένων από τα θύματα βούλιαξαν στα νερά και άλλοι παρασύρθηκαν από αυτά. Τα κέντρα εκκένωσης έχουν στηθεί σε παράκτιες πόλεις και δεκάδες χιλιάδες κόσμου αναζητούν καταφύγιο, την ώρα που το μέγεθος της καταστροφής αρχίζει σιγά-σιγά να αποκαλύπτεται.

Ο «Χαγκίμπις» «χτύπησε» την ανατολική και την κεντρική χώρα χθες βράδυ και έφερε βροχοπτώσεις «χωρίς προηγούμενο», σύμφωνα με Ιάπωνες μετεωρολόγους, με αποτέλεσμα να προκληθούν φονικές πλημμύρες και κατολισθήσεις.  

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, 27.000 μέλη του στρατού πυροσβέστες, αστυνομικοί και στελέχη της ακτοφυλακής συμμετέχουν στις έρευνες διάσωσης δίνοντας μάχη με το χρόνο για να απεγκλωβίσουν άτομα των οποίων τα σπίτια θάφτηκαν στις λάσπες από τις κατολισθήσεις.

Ελικόπτερα μετέφεραν ανθρώπους από τα πλημμυρισμένα σπίτια τους στην περιοχή Ναγκάνο, όπου προκλήθηκαν οι μεγαλύτερες καταστροφές και ένα ανάχωμα ποταμού έσπασε, ενώ ξεχείλισαν ακόμα 13 ποταμοί μεταξύ των οποίων ο Τάμα, ο οποίος διέρχεται από το Τόκιο.

Τμήμα της Φουκουσίμα πλημμύρισε επίσης με μόνο τις στέγες των κτιρίων να είναι ορατές σε ορισμένες περιοχές. Η Tokyo Electric Power ανέφερε ότι οι αισθητήρες για τα ύδατα στο πυρηνικό εργοστάσιο Fukushima Daiichi κατέγραψαν ανώμαλες ενδείξεις κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Περίπου μισό εκατομμύριο νοικοκυριά έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και 14.000 χωρίς νερό, σύμφωνα με το BBC. Το NHK μετέδωσε εικόνες από τεράστιες πλημμυρισμένες καλλιεργήσιμες εκτάσεις και κατοικημένες περιοχές που είχαν καλυφθεί από τα νερά.

Οι αρχές είχαν απευθύνει έκκληση χθες σε έξι εκατομμύρια πολίτες να απομακρυνθούν επειγόντως από τις εστίες τους σε περιοχές που θα πλήττονταν από τον τυφώνα.

Παράλληλα, ήραν τις προειδοποιήσεις για βροχοπτώσεις στην περιοχή Κάντο κοντά στο Τόκιο, όπου τα καταστήματα άνοιξαν και πάλι και επαναλειτούργησαν πολλές γραμμές του τρένου, ωστόσο προειδοποίησαν ότι υπάρχει ακόμα ο κίνδυνος υπερχείλισης των ποταμών στην ανατολική Ιαπωνία και πρόκλησης νέων ζημιών.

Οι περιορισμοί για τις προσγειώσεις αεροσκαφών στα αεροδρόμια Ναρίτα και Χανέντα του Τόκιο ήρθησαν αλλά πάνω από 800 πτήσεις ακυρώθηκαν για σήμερα, σύμφωνα με το κρατικό κανάλι NHK, όπως και κάποια δρομολόγια των τρένων υψηλής ταχύτητας στις χειρότερα πληγείσες περιοχές.  

Ο «Χαγκίμπις» ξύπνησε μνήμες από τον φονικό τυφώνα του 1958 που στο πέρασμά του είχε αφήσει πάνω από 1.200 νεκρούς και μισό εκατομμύριο πλημμυρισμένα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.