ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Guardian: Πολύ κοντά σε συμφωνία με την ΕΕ ο Τζόνσον

18:50 - 15 Οκτ 2019 | Ειδήσεις
Guardian: Πολύ κοντά σε συμφωνία με την ΕΕ ο Τζόνσον
Αλλάζει το σκηνικό στο πεδίο του Brexit, καθώς όπως αναφέρει η Guardian σε δημοσίευμά της, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον βρίσκεται κοντά στην επίτευξη συμφωνίας, μετά από σημαντικές παραχωρήσεις που έκανε στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων

Ένα προσχέδιο συμφωνίας μπορεί να δημοσιευτεί ακόμα και το πρωί της Τετάρτης, σύμφωνα με υψηλόβαθμους Βρετανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους. 

Όπως μεταδίδει η Guardian, οι διαπραγματευτικές ομάδες έχουν συμφωνήσει επί της αρχής ότι θα υπάρξουν τελωνειακά σύνορα στην Ιρλανδική Θάλασσα. Η Τερέζα Μέι είχε απορρίψει τη λύση αυτή λέγοντας πως κανείς Βρετανός πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε να την αποδεχτεί.

Ωστόσο, δύο αξιωματούχοι της Ε.Ε. υποστήριξαν ότι είναι ακόμα νωρίς να μιλήσει κανείς ότι η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι κοντά να καταλήξουν στο κείμενο μιας συμφωνίας για το Brexit.

Μια τρίτη πηγή πάντως ανέφερε στο Reuters πως έχει επιτευχθεί σημαντική σύγκλιση απόψεων σε τεχνικό επίπεδο. 

Στο ίδιο μήκος κύματος και το Bloomberg

Σύμφωνα με το Bloomberg, oι διαπραγματευτές της Μεγάλης Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι κοντά στο σχέδιο συμφωνίας Brexit εν μέσω αισιοδοξίας ότι θα μπορούσε να σημειωθεί σημαντική πρόοδος πριν από το τέλος της ημέρας.

Οι δύο αξιωματούχοι της Ε.Ε. προειδοποίησαν, ωστόσο, ότι οι συνομιλίες δεν έχουν ακόμη τελειώσει και θα μπορούσαν να υπάρξουν προβλήματα κατά τη λήξη της διορίας. Υπάρχουν όμως σαφείς ενδείξεις ότι ένα νομικό κείμενο είναι κοντά στην συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Σημειώνεται πως ο Μπόρις Τζόνσον θα χρειαστεί να εξασφαλίσει τη συμφωνία της Βουλής των Κοινοτήτων, κάτι που δεν είναι εύκολο και όπως τονίζεται οποιαδήποτε παραχώρηση του Βρετανού πρωθυπουργού κινδυνεύει να προκαλέσει την αντίδραση του DUP, του οποίου η υποστήριξη θα είναι ζωτικής σημασίας για οποιαδήποτε τελική συμφωνία.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:58 - 15 Οκτ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.