ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το Βερολίνο δεν αναμένει ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας

21:37 - 15 Οκτ 2019 | Ειδήσεις
Το Βερολίνο δεν αναμένει ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας
Η κυβέρνηση της Γερμανίας δεν αναμένει απόφαση για οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας από την επικείμενη συνεδρίαση (την προσεχή Πέμπτη) του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Κατά την χθεσινή συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. καταδικάστηκε κατηγορηματικά η στρατιωτική επίθεση της Τουρκίας στην Συρία, αλλά δεν συμφωνήθηκε εμπάργκο στην πώληση εξοπλιστικών συστημάτων ή απειλή κυρώσεων, επισημαίνει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, dpa, και αναφέρει ότι στις συνομιλίες της Πέμπτης και της Παρασκευής οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα ασχοληθούν με το θέμα της τουρκικής εισβολής και δεν θα πρέπει να αποκλείονται νέες αποφάσεις, οι οποίες ωστόσο για την ώρα δεν είναι προγραμματισμένες.

Η Σύνοδος Κορυφής θα ασχοληθεί ακόμη με την Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας για το προσφυγικό και τις προοπτικές της, ενώ, όπως τονίζει το dpa, η συζήτηση θα αφορά κυρίως το ενδεχόμενο διάθεσης νέων πόρων στην Τουρκία, στο πλαίσιο της συμφωνίας. Η γερμανική κυβέρνηση έχει πάντως επανειλημμένα ταχθεί υπέρ του διαχωρισμού των δύο ζητημάτων, των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Συρία και της εφαρμογής της συμφωνίας για το προσφυγικό.

Η Ισπανία σταματά την πώληση στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία

Η Ισπανία ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα πουλήσει στην Τουρκία στρατιωτικό υλικό "το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί" στην επιχείρηση που εξαπέλυσε η Τουρκία κατά των κουρδικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία, την οποία η Μαδρίτη καταδικάζει.

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση "εκφράζει την καταδίκη της" για τη στρατιωτική αυτή επιχείρηση και ζητεί από την Τουρκία να την τερματίσει", σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

"Συντασσόμενη με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ισπανία θα αρνηθεί νέες άδειες για εξαγωγές στρατιωτικού υλικού, το οποίο ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί στην επιχείρηση στη Συρία", αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών.

Για τη Μαδρίτη, αυτή η επιχείρηση "έχει ολέθριες ανθρωπιστικές συνέπειες", "αυξάνει τον ήδη μεγάλο αριθμό προσφύγων και εκτοπισμένων" και "αναβιώνει την τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος".


Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.