ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέο αδιέξοδο στις συνομιλίες για το Brexit

14:05 - 16 Οκτ 2019 | Ειδήσεις
Νέο αδιέξοδο στις συνομιλίες για το Brexit
Σε αδιέξοδο βρίσκονται οι συνομιλίες ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Βρετανία επί συμφωνίας διαζυγίου, τελευταία ημέρα της περιόδου διαπραγματεύσεων για να κλείσει ένα νομικό κείμενο, το οποίο είναι απαραίτητο ενόψει της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ για το Brexit, την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Εμπόδιο σε μια προσυμφωνία στέκεται, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, μία μελλοντική εμπορική συμφωνία και η απορριπτική θέση του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος της Βόρειας Ιρλανδίας για τις τελωνειακές ρυθμίσεις οι οποίες συμφωνήθηκαν προσωρινά μεταξύ των διαπραγματευτών των δύο πλευρών σχετικά με τα ιρλανδικά σύνορα.

«Υπάρχουν ακόμη θέματα προς επίλυσιν, ειδικά ως προς το θέμα του μηχανισμού έγκρισης εκ μέρους της Βόρειας Ιρλανδίας, καθώς και ορισμένα τελωνειακά θέματα», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Λίο Βαράντκαρ, αφού συνομίλησε με τον βρετανό ομόλογό του, Μπόρις Τζόνσον.

«Υπάρχει ένας δρόμος για πιθανή συμφωνία, αλλά επίσης μένουν πολλά θέματα προς επίλυσιν, ιδιαίτερα ως προς τον μηχανισμό έγκρισης (της Βόρειας Ιρλανδίας) και επίσης ορισμένα θέματα τελωνείων και ΦΠΑ», δήλωσε ο ιρλανδός πρωθυπουργός και πρόσθεσε «Εάν αυτά δεν επιλυθούν σήμερα, «υπάρχει χρόνος. Η 31η Οκτωβρίου απέχει λίγες εβδομάδες και υπάρχει η δυνατότητα μίας ακόμη συνόδου κορυφής πριν από αυτήν, εάν την χρειασθούμε...».

Παράλληλα, ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit, Στιβ Μπάρκλεϊ, δήλωσε την ότι δεν σκέφτεται να αποδεχτεί καθυστέρηση της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ πέρα από τις 31 Οκτωβρίου, ακόμα και αν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για να διευθετηθούν οι απαραίτητες νομικές απαιτήσεις μίας συμφωνίας, λέγοντας, σύμφωνα με το Reuters ότι «Όχι, νομίζω ότι είναι σημαντικό να φύγουμε στις 31 Οκτωβρίου».

Νωρίτερα, την αισιοδοξία για επίτευξη συμφωνίας, εξέφρασε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λεμέρ, ο οποίος δήλωσε ότι «υπάρχει μια αχτίδα ελπίδας για συμφωνία, πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου.«Υπάρχει μια αχτίδα ελπίδας, από αυτά που ακούω από τους διαπραγματευτές», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τη Guardian, ο Mπόρις Τζόνσον φαίνεται να βρίσκεται πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για το Brexit, μετά από σημαντικές παραχωρήσεις που έκανε στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων. 

Ο βρετανός πρωθυπουργός καλείται να ενημερώσει το απόγευμα το υπουργικό του συμβούλιο σχετικά με το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Χαρά Κάνδηλα

Τελευταία τροποποίηση στις 15:46 - 16 Οκτ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.