ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Brexit: Συμφωνία ΕΕ-Βρετανίας σε όλα πλην ΦΠΑ

08:22 - 17 Οκτ 2019 | Ειδήσεις
Brexit: Συμφωνία ΕΕ-Βρετανίας σε όλα πλην ΦΠΑ
«Λευκός καπνός» φαίνεται πως βγαίνει από το πεδίο του Brexit, καθώς όπως ενημέρωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής των Βρυξελλών, Μισέλ Μπαρνιέ οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε όλα τα εκκρεμή ζητήματα με μοναδική εξαίρεση τον ΦΠΑ.

Όπως είπε ο Μπαρνιέ στους πρεσβευτές των κρατών-μελών, τα δύο μέρη κατέληξαν σε συμβιβασμούς στα ακανθώδη ζητήματα των τελωνειακών ελέγχων, της Βόρειας Ιρλανδίας και της τήρησης των ευρωπαϊκών κανόνων από βρετανικής πλευράς σε πεδία όπως οι κοινωνικές υπηρεσίες και η προστασία του περιβάλλοντος, διευκρίνισε ο Μπαρνιέ, κατά διπλωματικές πηγές.

Κατά την ενημέρωσή τους, ωστόσο, αρκετοί πρεσβευτές εξέφρασαν την ανησυχία ότι ο χρόνος δεν επαρκεί για να ελεγχθεί, να διορθωθεί και να οριστικοποιηθεί το όποιο νομικά δεσμευτικό κείμενο προκύπτει πριν από την έναρξη αργότερα σήμερα της συνόδου κορυφής της ΕΕ.

Εάν δεν τηρηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία θα είναι δύσκολη η έγκρισή του από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, σημείωσαν.

Ύστατη προσπάθεια

Χθες το βράδυ ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν πως μια προσωρινή τεχνική συμφωνία για το Brexit μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βρετανίας είναι σε μεγάλο βαθμό έτοιμη στις Βρυξέλλες και αναμένει μια «συνολική υποστήριξη» από την κυβέρνηση στο Λονδίνο.

«Οι ισότιμοι όροι και το θέμα των τελωνειακών ελέγχων έχουν συμφωνηθεί. Συναίνεση από τη συνέλευση της Βόρειας Ιρλανδίας κάθε τέσσερα χρόνια», είπε σύμφωνα με το ΑΜΠΕ Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβεβαίωσε ότι πράγματι έτσι συμβαίνει, με μόλις κάποιες συνομιλίες να εκκρεμούν για το καθεστώς του ΦΠΑ.

«Επιπλέον μια συνολική υποστήριξη από τη βρετανική κυβέρνηση είναι απαραίτητη για να ξεκινήσουν όλα», πρόσθεσε.

Τελευταία τροποποίηση στις 08:31 - 17 Οκτ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.