ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Brexit: Κατέληξαν σε συμφωνία Βρυξέλλες- Μ.Βρετανία - Τα κύρια σημεία

12:50 - 17 Οκτ 2019 | Ειδήσεις
Brexit: Κατέληξαν σε συμφωνία Βρυξέλλες- Μ.Βρετανία - Τα κύρια σημεία
Φαίνεται πως φθάνει στο τέλος του το θρίλερ του Brexit με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να γράφει λίγο νωρίτερα στο Twitter ότι «Όπου υπάρχει πρόθεση, υπάρχει και συμφωνία και έχουμε μία!».

Στην ανάρτησή του αναφέρει, επίσης, ότι «η συμφωνία είναι δίκαιη και ισορροπημένη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο».

 Παράλληλα, προσθέτει ότι «πρόκειται για μια δήλωση στη δέσμευση μας να βρούμε λύσεις.

Ο απερχόμενος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναρτά και τη σχετική επιστολή προς τον Ντόναλντ Τουσκ με την ελπίδα η Σύνοδος της Ε.Ε. να εγκρίνει τη συμφωνία.

EHEhN61X4AACpCd

EHEhN8dWoAA3 8L

 

Από την πλευρά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι η Βρετανία και η Ε.Ε. κατέληξαν σε μια «σπουδαία» συμφωνία για το Brexit και κάλεσε τους βουλευτές να την εγκρίνουν το σαββατοκύριακο.

«Έχουμε μια σπουδαία νέα συμφωνία, που φέρει και πάλι πίσω τον έλεγχο», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter.

Κρίσιμο το πόρισμα του DUP

Το DUP, το μικρό ενωτικό κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας, από το οποίο εξαρτάται το μέλλον της συμφωνίας και του Brexit δεν έχει πει την τελευταία του κουβέντα αλλά σχολίασε ότι «Είμαστε σε συνεχείς συνομιλίες με την κυβέρνηση. Αν τα πράγματα μείνουν ως έχουν, δεν θα μπορούσαμε να στηρίξουμε την πρότασή της» έγραψε η αρχηγός του DUP, Αρλίν Φόστερ σε κοινή ανακοίνωση με τον Νάιτζελ Ντοντς. Υπενθυμίζεται ότι το DUP είχε πει «όχι» στο σύνολο των συμφωνιών, που είχε παρουσιάσει στη Βουλή και η Τερέζα Μέι.

Σύμφωνα με τη νέα συμφωνία, η Βόρεια Ιρλανδία θα πρέπει να δώσει τη συγκατάθεσή της τέσσερα χρόνια μετά την εφαρμογή των τελωνειακών διευθετήσεων. Οι τελωνειακές ρυθμίσεις θα μπορούν να πάρουν μία ακόμη παράταση τεσσάρων ετών, εφόσον το εγκρίνει το κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανίας με απλή πλειοψηφία.

Συγκρατημένη η στάση Μπαρνιέ

Όπως διαβεβαίωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής, Μισέλ Μπαρνιέ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, δεν αναμένονται εκπλήξεις. Ο ίδιος, επεσήμανε ότι έκανε ό,τι μπορούσε ώστε να εξασφαλίσει ότι όλα τα κράτη-μέλη είναι πλήρως ενημερωμένα για τη συμφωνία, αποφεύγοντας να προβλέψει την τύχη της συμφωνίας στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Σε περίπτωση που το βρετανικό κοινοβούλιο καταψηφίσει τη νέα συμφωνία, ο Μπαρνιέ προτίμησε να παραπέμψει στην αισιοδοξία του Βρετανού πρωθυπουργού λέγοντας ότι «Ο Μπόρις Τζόνσον λέει ότι θα περάσει».

Η νέα συμφωνία

Όσον αφορά το backstop, ο Μπαρνιέ είπε ότι «αντικαταστάθηκε με μία νέα προσέγγιση και Βρετανία και Ε.Ε. κατέληξαν σε έναν συμβιβασμό με δυναμική», εννοώντας ότι οι Βρυξέλλες δεν θα βάλουν άλλο νερό στο κρασί τους.

«Η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει εντός του τελωνειακού χώρου του Ηνωμένου Βασιλείου. Κατά συνέπεια, θα επωφελείται από την εμπορική πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου. Αλλά θα παραμείνει σημείο εισόδου στην ενιαία αγορά. Άρα, οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου θα εφαρμόζουν τους δασμούς του Ηνωμένου Βασιλείου σε προϊόντα που θα προέρχονται από τρίτες χώρες, όσο για τα προϊόντα που θα εισέρχονται στην Βόρεια Ιρλανδία δεν θα υπάρχει κίνδυνος να εισέλθουν στην ενιαία αγορά. Εάν υπάρχει αυτός ο κίνδυνος, θα επιβάλλονται οι δασμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης», διευκρίνισε, σύμφωνα με την Guardian.

Για τον ΦΠΑ, το σχέδιο προβλέπει ότι «θα διατηρηθεί η ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς, με τον παράλληλο σεβασμό των επιθυμιών του Ηνωμένου Βασιλείου για την ψηφιακή αγορά», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «θα υπάρχει μηχανισμός συγκατάθεσης της Βόρειας Ιρλανδίας, αφού τέσσερα χρόνια μετά την εφαρμογή των διευθετήσεων, το κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας θα αποφασίζει με απλή πλειοψηφία αν θα παραμείνουν οι ρυθμίσεις αυτές».

Χαρά Κάνδηλα

Τελευταία τροποποίηση στις 16:05 - 17 Οκτ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.