ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Brexit: Η «μπάλα» στο βρετανικό κοινοβούλιο, σενάρια και αντιδράσεις

16:38 - 17 Οκτ 2019 | Ειδήσεις
Brexit: Η «μπάλα» στο βρετανικό κοινοβούλιο, σενάρια και αντιδράσεις
Αρνητική είναι η στάση του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP) στη νέα συμφωνία Ε.Ε. και Μεγάλης Βρετανίας για το Brexit με το ενδιαφέρον να εστιάζεται τώρα στο Σάββατο, όταν και θα συνεδριάσει το βρετανικό κοινοβούλιο για να περάσει ή όχι τη συμφωνία.
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανακοίνωσε σήμερα μέσω Twitter ότι «Όπου υπάρχει πρόθεση, υπάρχει και συμφωνία και έχουμε μία!». Στην ανάρτησή του αναφέρει ότι «η συμφωνία είναι δίκαιη και ισορροπημένη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο» και προσθέτει ότι «πρόκειται για μια δήλωση στη δέσμευση μας να βρούμε λύσεις».
 
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε με τη σειρά του ότι η Βρετανία και η Ε.Ε. κατέληξαν σε μια «σπουδαία» συμφωνία για το Brexit και κάλεσε τους βουλευτές να την εγκρίνουν το σαββατοκύριακο. «Έχουμε μια σπουδαία νέα συμφωνία, που φέρει και πάλι πίσω τον έλεγχο», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ τόνισε ότι δεν αναμένονται εκπλήξεις. Ο ίδιος, επεσήμανε ότι έκανε ό,τι μπορούσε ώστε να εξασφαλίσει ότι όλα τα κράτη-μέλη είναι πλήρως ενημερωμένα για τη συμφωνία, αποφεύγοντας να προβλέψει την τύχη της συμφωνίας στο βρετανικό κοινοβούλιο.

«Μια συμφωνία είναι πάντα καλύτερη από μια μη συμφωνία», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για τη νέα συμφωνία για το Brexit.

Την ίδια στιγμή οι βρετανοί βουλευτές ενέκριναν σήμερα το σχέδιο της κυβέρνησης να πραγματοποιηθεί το Σάββατο ειδική συνεδρίαση του κοινοβουλίου ώστε το σώμα να συζητήσει και να ψηφίσει τη συμφωνία Τζόνσον για το Brexit. Επιπλέον, οι βουλευτές ενέκριναν και μια αλλαγή στους κανόνες της συζήτησης του Σαββάτου, η οποία επιτρέπει να τεθούν σε ψηφοφορία πολλές τροπολογίες. Η  αλλαγή αυτή μπορεί, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, να επιτρέψει να δοκιμασθούν στο κοινοβούλιο ιδέες, όπως το να εξαρτηθεί η αποδοχή της συμφωνίας από ένα δεύτερο δημοψήφισμα. Η κυβέρνηση ήταν αντίθετη στην αλλαγή αυτή, όμως, έχασε τη σχετική ψηφοφορία με 287 ψήφους έναντι 275.

Οι αντιδράσεις

Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP) δήλωσε ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει τη συμφωνία του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit επειδή η συμφωνία δεν είναι προς το συμφέρον της βρετανικής επαρχίας αναφέροντας ότι «Οι προτάσεις αυτές δεν είναι, κατά την άποψή μας, επωφελείς για την οικονομική ευημερία της Βόρειας Ιρλανδίας και υπονομεύουν την ακεραιότητα της ένωσης», ανέφερε το κόμμα, προειδοποιώντας ότι η κοινοβουλευτική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί το Σάββατο είναι μόλις το πρώτο βήμα για την έγκριση της συμφωνίας. «Η ψηφοφορία του Σαββάτου στο κοινοβούλιο για τις προτάσεις θα είναι μόνο η αρχή μιας μακράς διαδικασίας για την έγκριση οποιουδήποτε Νομοσχεδίου Συμφωνίας Αποχώρησης από τη Βουλή των Κοινοτήτων», πρόσθεσε το DUP.

Ο επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν ανακοίνωσε ότι το κόμμα του θα στηρίξει ένα δεύτερο δημοψήφισμα για τη συμφωνία του Τζόνσον, βάζοντας με αυτό τον τρόπο τέλος στα σενάρια που κυκλοφορούσαν.

«Απ’ όσο ξέρουμε, μοιάζει ο πρωθυπουργός να διαπραγματεύτηκε μια ακόμα χειρότερη συμφωνία από αυτή της Τερέζα Μέι, η οποία απορρίφθηκε συντριπτικά», είπε, επισημαίνοντας ότι «Αυτές οι προτάσεις δημιουργούν τον κίνδυνο μιας κούρσας προς τα κάτω σε δικαιώματα και προστασία: Μπαίνει σε κίνδυνο η ασφάλεια τροφίμων, μειώνονται τα περιβαλλοντικά στάνταρντ και τα εργατικά δικαιώματα και το Εθνικό Σύστημα Υγείας μένει ανοικτό σε εξαγορά από αμερικανικές ιδιωτικές εταιρείες. Αυτή η συμφωνία ξεπουλήματος δεν θα ενώσει τη χώρα και πρέπει να απορριφθεί. Ο καλύτερος τρόπος για να λυθεί το θέμα του Brexit είναι να δώσουμε στον λαό τον τελικό λόγο με μια ψηφοφορία».

Ο Λ. Σουίνσον, επικεφαλής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών της Μεγάλης Βρετανίας, ανέφερε ότι «η μάχη για να σταματήσει το Brexit δεν έχει τελειώσει. Η συμφωνία του Μπ. Τζόνσον μπορεί να είναι κακή για την οικονομία, κακή για τις δημόσιες υπηρεσίες και κακή για το περιβάλλον».

«Οι επόμενες  ημέρες θα καθορίσουν την κατεύθυνση της χώρας μας για τις επόμενες γενιές και είμαι πιο αποφασισμένος από ποτέ να σταματήσω το Brexit. Όταν έρθει αυτή η συμφωνία στο κοινοβούλιο, θα χρησιμοποιήσουμε κάθε δυνατότητα για να δώσουμε στον λαό το δικαίωμα ψήφου για το Brexit, το οποίο θα περιλαμβάνει και την επιλογή να μείνουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά της Σκωτίας, εκφράστηκε η άποψη ότι «ουδείς που ψήφισε κατά της συμφωνίας της Τερέζα Μέι, με βάση ότι δεν είχε αρκετά ισχυρές διαβεβαιώσεις για την εγγύτητα της μελλοντικής σχέσης, θα μπορούσε πιθανόν να ψηφίσει αυτήν (τη συμφωνία) -πολύ πιο «σκληρό» Brexit έρχεται, εάν αυτή η συμφωνία περάσει». Αυτό τόνισε στο Twitter η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον.

Ευρωπαίοι ηγέτες

Ο Σαβιέ Μπετέλ, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, δήλωσε ότι «είμαι αυτός που πάντα ήθελε συμφωνία. Η μη συμφωνία είναι κάτι κακό για όλους μας. Έτσι, η συμφωνία είναι καλή».

Ο Μαρκ Ρούτε, Ολλανδός πρωθυπουργός, υποστήριξε ότι «πρέπει να μελετήσουμε τις λεπτομέρειες, αλλά από μόνη της είναι πολύ ενθαρρυντική», δείχνοντας σε έναν όγκο χαρτιών που κρατούσε στα χέρια του. Αρνήθηκε να πει αν η χώρα του θα τη στηρίξει,

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με το Bloomberg, είπε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση διατήρησε τις κόκκινες γραμμές της όσον αφορά τη συμφωνία του Brexit», για να προσθέσει «Η συμφωνία του Brexit είναι μία καλή είδηση».

Ο Φινλανδός πρωθυπουργός Άντι Ρίνε εξέφρασε την άποψη ότι «Η μπάλα είναι και πάλι στην πλευρά του βρετανικού Κοινοβουλίου… Ελπίζω να περάσει αυτή τη φορά» και συνέχισε «Ελπίζω ότι είμαστε τώρα στο τέλος αυτής της διαδικασίας. Αλλά υπάρχουν ακόμα πολλές αμφιβολίες -για παράδειγμα εντός του βρετανικού Κοινοβουλίου».

Ο Σουηδός πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν, προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών είπε, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ότι «Ανέκαθεν ήμασταν υπέρ μιας συντεταγμένης εξόδου», προσθέτοντας ότι «θα συνεχίσουμε τη διαδικασία με αυτή τη συμφωνία».

«Η επιτυχημένη ολοκλήρωση της συμφωνίας μεταξύ της βρετανικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η είδηση της ημέρας», δήλωσε σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ από τις Βρυξέλλες, για τη συμφωνία για το Brexit. «Τη μελετάμε και θα διαμορφώσουμε τη γνώμη μας, αλλά ήδη γνωρίζουμε κομμάτια αυτής της συμφωνίας και στο βαθμό που τα γνωρίζουμε, είναι μια καλή είδηση. Το γεγονός ότι ο Ιρλανδός πρωθυπουργός είναι μάλλον χαρούμενος εδώ είναι πολύ σημαντική ένδειξη», τόνισε η Μέρκελ, σύμφωνα με το Reuters.

Τα σενάρια

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times αν ο Μπόρις Τζόνσον είχε την στήριξη του DUP θα μπορούσε να κερδίσει τη ψηφοφορία στη Βουλή με μια ψήφο. Θα απαιτούσε, εκτός από τους ιρλανδούς να ψηφίσουν υπέρ όλοι οι συντηρητικοί βουλευτές, 15 ανεξάρτητοι συντηρητικοί αλλά και εννέα Εργατικοί υπέρμαχοι της αποχώρησης που θα αψηφούσαν την κομματική γραμμή.

Χωρίς το DUP ο πρωθυπουργός χρειάζεται τη στήριξη 19 βουλευτών από τους Εργατικούς, κάτι πολύ δύσκολο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, υπάρχουν απόψεις που σημειώνουν ότι ο Τζόνσον έχει αποφασίσει ότι θα χάσει το Σάββατο. Ίσως θεωρεί ότι υπό αυτές τις συνθήκες μπορεί να πάει σε εκλογές με τη συμφωνία στο χέρι και να ζητήσει από τους ψηφοφόρους τη δύναμη για να την περάσει, λέγοντας ότι η Βρετανία θα είχε ήδη φύγει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου αν δεν τον σταματούσε το κοινοβούλιο. Άλλη πιθανότητα είναι να ενδώσει στο DUP, αν και κάτι τέτοιο φαίνεται δύσκολο να γίνει.

Κύρια σημεία της συμφωνίας

Το Backstop αντικαταστάθηκε με μία νέα προσέγγιση - συμβιβασμό.

Ειδικότερα, η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει εντός του τελωνειακού χώρου του Ηνωμένου Βασιλείου και θα επωφελείται από την εμπορική πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου. Θα παραμείνει σημείο εισόδου στην ενιαία αγορά και άρα οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου θα εφαρμόζουν τους δασμούς του Ηνωμένου Βασιλείου σε προϊόντα που θα προέρχονται από τρίτες χώρες, όσο για τα προϊόντα που θα εισέρχονται στην Βόρεια Ιρλανδία δεν θα υπάρχει κίνδυνος να εισέλθουν στην ενιαία αγορά. Εάν υπάρχει αυτός ο κίνδυνος, θα επιβάλλονται οι δασμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρεται στην Guardian.

Για τον ΦΠΑ προβλέπεται διατήρηση της ακεραιότητας της ενιαίας αγοράς, με τον παράλληλο σεβασμό των επιθυμιών του Ηνωμένου Βασιλείου για την ψηφιακή αγορά.

Ακόμα, θα υπάρξει μηχανισμός συγκατάθεσης της Βόρειας Ιρλανδίας μέσω του οποίου θα μπορεί τέσσερα χρόνια μετά την εφαρμογή των διευθετήσεων, να αποφασίζει με απλή πλειοψηφία αν θα παραμείνουν οι ρυθμίσεις.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:52 - 17 Οκτ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.