ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τροπολογία «ανάχωμα» στο σχέδιο Τζόνσον - Προς παράταση το Brexit

16:59 - 19 Οκτ 2019 | Ειδήσεις
Τροπολογία «ανάχωμα» στο σχέδιο Τζόνσον - Προς παράταση το Brexit
O Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, μετά την ψήφιση τροπολογίας που κατατέθηκε από τον πρώην Συντηρητικό βουλευτή Όλιβερ Λέτουιν, σύμφωνα με την οποία η απόφαση για το αν θα δοθεί στήριξη στη συμφωνία για το Brexit θα αναβληθεί μέχρις ότου ψηφιστεί από τη Βουλή η νομοθεσία που είναι απαραίτητη για την εφαρμογή της, έρχεται αντιμέτωπος με νέα καθυστέρηση στο Brexit.

Ο εκπρόσωπος της Βουλής των Κοινοτήτων, Τζον Μπέρκαου, γνωστοποίησε πως επέλεξε να πραγματοποιηθεί πρώτα ψηφοφορία επί της τροποποίησης Λέτουιν, η οποία προβλέπει τη μη παροχή στήριξης στη συμφωνία του Μπόρις Τζόνσον για το Brexit μέχρις ότου υπάρχει επίσημη νομοθεσία για την επικύρωσή της. Στην περίπτωση που εγκριθεί η τροποποίηση από τους βουλευτές, τότε η Βουλή δεν θα ψηφίσει σήμερα ως προς το αν θα εγκρίνει ή όχι τη συμφωνία του Τζόνσον.

Σημειώνεται ότι πηροφορίες κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης έλεγαν ότι σε περίπτωση που εγκριθεί η τροπολογία του βουλευτή, η κυβέρνηση θα ζητήσει από τους βουλευτές της να αποχωρήσουν από τη Βουλή, ώστε η κρίσιμη ψηφοφορία να γίνει τη Δευτέρα, αντί για σήμερα, όταν δηλαδή η κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει το νομοσχέδιο για τη Συμφωνία Αποχώρησης.

Ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε από το βήμα της Βουλής ότι «φοβάται» πως η τροπολογία θα εμποδίσει την κυβέρνηση να εκπληρώσει τη νομική απαίτηση για μία «κρίσιμη ψηφοφορία» πριν από το Brexit, καθιστώντας ουσιαστικά την τελική ψηφοφορία -που έχει προγραμματιστεί για αργότερα σήμερα- άσκοπη. Ωστόσο, οι κοινοβουλευτικοί κανόνες επί της διαδικασίας δεν επιτρέπουν στην κυβέρνηση να αποσύρει την πρότασή της για ψηφοφορία επί της συμφωνίας, με ενδεχόμενη επόμενη επιλογή της κυβέρνησης να ζητήσει από τους βουλευτές της να την μποϊκοτάρουν.

Να αποσύρει την τροπολογία του κάλεσε τον πρώην Συντηρητικό βουλευτή ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit, Στίβεν Μπάρκλεϊ, παρουσιάζοντας στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής, την πρόταση της κυβέρνησης για ψηφοφορία στη συμφωνία της με την ΕΕ για το Brexit.

Τελικώς, οι βουλευτές υπερψήφισαν την τροπολογία Λέτγουιν με 322 ψήφους υπέρ και 306 κατά, στηρίζοντας έτσι ακόμη μία καθυστέρηση στο Brexit. Πρόκειται για ξεκάθαρη ήττα του Μπόρις Τζόνσον, που θα πρέπει να σεβαστεί το νόμο και να μεταθέσει την ψηφοφορία για τη συμφωνία του. Με αυτό τον τρόπο εξαναγκάζει τον Τζόνσον να ζητήσει τελικά την παράταση της ημερομηνίας του Brexit.

Ποιοι στήριξαν την τροπολογία

Τη συγκεκριμένη τροπολογία στηρίζουν βουλευτές τόσο των Εργατικών (εκπρόσωπός τους δήλωσε πως το κόμμα στηρίζει την τροποποίηση προκειμένου να «σταματήσει τον Μπόρις Τζόνσον από το να περάσει στα κρυφά μια έξοδο χωρίς συμφωνία και για να σταματήσει μια εκβιαστική ψήφο μεταξύ μιας συμφωνίας-ξεπουλήματος και μιας μη συμφωνίας») καθώς και αντάρτες Συντηρητικοί βουλευτές περιλαμβανομένων των Φίλιπ Χάμοντ και Ντέιβιντ Γκώκ, φαίνεται πιθανόν να περάσει. Επίσης, το DUP δια στόματος του αντιπροέδρου του, είπε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να υποστηρίξει και αυτό την τροπολογία. Ακόμα και η πλευρά Τζόνσον θεωρεί πως η τροπολογία αυτή είναι πιθανόν να περάσει.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα ο Guardian, ο Λέτουιν επιμένει πως το σχέδιό του δεν είναι να μπλοκάρει μια συμφωνία. Όμως η κίνηση αυτή θα σήμαινε πως ακόμα και αν ο Τζόνσον εξασφαλίσει τη στήριξη της πλειοψηφίας των βουλευτών, και πάλι δεν θα μπορούσε να περάσει τη δοκιμασία που θέτει η Πράξη Benn για να προχωρήσει το Brexit στις 31 Οκτωβρίου, που ορίζει προθεσμία μέχρι τις 11 το βράδυ του Σαββάτου. Ο πρωθυπουργός τότε θα είναι νομικά υποχρεωμένος να ζητήσει παράταση από την ΕΕ των 27 - κάτι που έχει επανειλημμένως πει πως δεν θα κάνει.

Ο Μπόρις Τζόνσον εξέφρασε ανησυχία πως η αποψινή ψηφοφορία «δεν θα αποδειχθεί ουσιαστική», ενώ δήλωσε πως «οπωσδήποτε δεν θα ήθελε» να παρατείνει την μεταβατική περίοδο του Brexit πέραν του Δεκεμβρίου του 2020.

Από την πλευρά του ο Λέτουιν δήλωσε πως θα ψηφίσει επί της συμφωνίας του πρωθυπουργού για το Brexit όταν φέρει τη σχετική νομοθεσία προς ψήφιση την επόμενη εβδομάδα, ενώ τόνισε πως «δεν πιστεύω πως είναι υπεύθυνο να θέσουμε το έθνος σε κίνδυνο με την απειλή του πρωθυπουργού περί "δικής μου συμφωνίας ή καμίας συμφωνίας"».

Τελευταία τροποποίηση στις 17:20 - 19 Οκτ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.