ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επίσκεψη Σάντσεθ στη Βαρκελώνη με επικρίσεις κατά του Τόρα

14:56 - 21 Οκτ 2019 | Ειδήσεις
Επίσκεψη Σάντσεθ στη Βαρκελώνη με επικρίσεις κατά του Τόρα
Τον πρόεδρο της Καταλονίας, Κιμ Τόρα, ο οποίος τάσσεται υπέρ της απόσχισης της ισπανικής αυτής επαρχίας, κατηγόρησε σήμερα ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, καταλογίζοντάς του ότι δεν εκπλήρωσε το καθήκον του να εξασφαλίσει τη δημόσια τάξη και την ειρήνη ανάμεσα στους υποστηρικτές και τους αντιπάλους της ανεξαρτησίας.

Ο Σάντσεθ, ο οποίος επισκέπτεται σήμερα την Βαρκελώνη έπειτα από μια εβδομάδα ταραχών, αναφέρει σε επιστολή του πως ο Τόρα «γύρισε την πλάτη του» στις δυνάμεις ασφαλείας κι επαναλαμβάνει πως ο Τόρα θα πρέπει να καταδικάσει κατηγορηματικά τις ταραχές. Η περιφερειακή κυβέρνηση ανακοίνωσε πως ο Τόρα ζήτησε να συναντηθεί με τον Σάντσεθ στη διάρκεια της επίσκεψης του τελευταίου στη Βαρκελώνη για να δει μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, όμως δεν ξεκαθαρίσθηκε αμέσως αν η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί ή όχι.

Η Βαρκελώνη έχει περάσει επτά διαδοχικές νύκτες - μερικές φορές βίαιων - διαμαρτυριών μετά τη φυλάκιση, την περασμένη εβδομάδα, εννέα καταλανών αυτονομιστών, που κρίθηκαν ένοχοι για στάση σχετικά με τον ρόλο τους στην αποτυχημένη προσπάθεια του 2017 για ανεξαρτησία.

Ένα μικρό πλήθος διαδηλωτών υποδέχθηκε με κορναρίσματα και φωνές τον Σάντσεθ κατά την άφιξή του στην έδρα της αστυνομίας, που υπήρξε επίκεντρο πολλών από τα πρόσφατα βίαια επεισόδια, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Ο Σάντσεθ είπε στον Τόρα πως η δουλειά του ως επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης ήταν να προστατεύει τη δημόσια ασφάλεια και να εξασφαλίζει την αρμονική συνύπαρξη ανάμεσα στις παρατάξεις των υποστηρικτών και των αντιπάλων της απόσχισης της Καταλονίας από την Ισπανία. «Η συμπεριφορά σας τις λίγες τελευταίες ημέρες ήταν ακριβώς προς την αντίθετη κατεύθυνση» ανέφερε ο Σάντσεθ στην επιστολή.

Απαντώντας σήμερα στην επιστολή του Σάντσεθ, ο Τόρα ζήτησε να γίνει «διάλογος χωρίς προϋποθέσεις». Στη γραπτή απάντησή του, η οποία δημοσιοποιήθηκε από το γραφείο του, δε γίνεται αναφορά στη βία.

Ισπανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως ο Τόρα ζήτησε να μιλήσει τηλεφωνικά με τον Σάντσεθ τόσο προχθές, Σάββατο, όσο και χθες, Κυριακή, όμως το αίτημά του απορρίφθηκε.

Εκπρόσωπος του καταλανικού κόμματος ERC, που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας και έχει συμμαχήσει με τον Τόρα, καταδίκασε σήμερα τον πρωθυπουργό, επειδή δεν μιλάει απευθείας στην καταλανική κυβέρνηση.

«Ο Σάντσεθ αρνείται τον διάλογο για πολλοστή φορά. Αυτό δείχνει ότι δεν σέβεται τον λαό της Καταλονίας» δήλωσε η Μάρτα Βιλάλτα Τόρες. Ο Σάντσεθ θα επισκεφθεί τραυματίες αστυνομικούς και θα συναντηθεί με δυνάμεις ασφαλείας, ανακοίνωσε η ισπανική κυβέρνηση. Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε χθες πως 288 αστυνομικοί τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις στην Καταλονία και πως έγιναν 194 συλλήψεις.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.