ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Brexit: Τροπολογίες - εμπόδια «καραδοκούν» στις δύο κρίσιμες ψηφοφορίες

14:15 - 22 Οκτ 2019 | Ειδήσεις
Brexit: Τροπολογίες - εμπόδια «καραδοκούν» στις δύο κρίσιμες ψηφοφορίες
Αντιμέτωπο με δύο κρίσιμες ψηφοφορίες θα βρεθεί σήμερα το βρετανικό κοινοβούλιο στο πλαίσιο της ψήφισης της συμφωνίας από τη Βουλή των Κοινοτήτων που εξασφάλισε την προηγούμενη εβδομάδα ο Μπόρις Τζόνσον με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit.

Η πρώτη αφορά το νομοσχέδιο της Συμφωνίας Αποχώρησης κατά τη δεύτερη ανάγνωσή του και αναμένεται, εκτός απροόπτου γύρω στις 19.00 (ώρα Βρετανίας) και στη συνέχεια ενδέχεται να ακολουθήσει ψηφοφορία για το χρονοδιάγραμμα συζήτησης και έγκρισης της νομοθεσίας.

Η νομοθεσία κινδυνεύει να «εκτροχιαστεί», στην περίπτωση που κατατεθούν και εγκριθούν τροπολογίες που να σχετίζονται με μία τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, ένα δημοψήφισμα ή μία παράταση της μεταβατικής περιόδου με την ΕΕ πέραν του 2020, προτάσεις που εξετάζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Αν εγκριθούν οι τροπολογίες, τις οποίες η κυβέρνηση χαρακτηρίζει «απαράδεκτες», δεν αποκλείεται, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, να αποσύρει τη συμφωνία για την αποχώρηση και να επιχειρήσει να προχωρήσει σε γενικές εκλογές.

Σε διαφορετική περίπτωση, εάν το νομοσχέδιο περάσει έγκαιρα από το κοινοβούλιο, το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορεί θεωρητικά να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου. Με την υποστήριξη κάποιων βουλευτών του Εργατικού κόμματος, που υποστηρίζουν το Brexit, και των ανταρτών βουλευτών του Συντηρητικού κόμματος, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης αναμένεται να λάβει έγκριση επί της αρχής στη δεύτερη ανάγνωσή του.

Ωστόσο, πιο δύσκολη κρίνεται η ψηφοφορία που αφορά το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης από τη Βουλή των Κοινοτήτων, καθώς υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες των βουλευτών - ακόμη και του Συντηρητικού κόμματος - ότι ο χρόνος που δίνεται για συζήτηση και εξέταση μίας τόσο σημαντικής νομοθεσίας δεν είναι αρκετός. Στην περίπτωση που απορριφθεί το χρονοδιάγραμμα που προτείνει η κυβέρνηση, θα είναι αδύνατη η επίτευξη του Brexit μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:29 - 22 Οκτ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.