ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συρία: Συμφωνία Πούτιν - Ερντογάν για κοινές περιπολίες

20:48 - 22 Οκτ 2019 | Ειδήσεις
Συρία: Συμφωνία Πούτιν - Ερντογάν για κοινές περιπολίες
Σε συμφωνία για τη Συρία ήρθαν ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ταγίπ Ερντογάν, μετά την μαραθώνια συνάντηση που είχαν την Τρίτη στο Σότσι.

Oι δύο άνδρες υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας, βάσει του οποίου θα δημιουργηθεί μια ζώνη ασφάλειας 30 χιλιομέτρων στη Συρία, από τα σύνορα της Τουρκίας. Στην περιοχή αυτή θα βρίσκονται δυνάμεις του συριακού καθεστώτος και της ρωσικής στρατιωτικής αστυνομίας, οι οποίες θα διασφαλίσουν πως δεν θα παραμείνουν κουρδικές δυνάμεις στην περιοχή. Οι Κούρδοι μαχητές καλούνται να εγκαταλείψουν την περιοχή εντός 150 ωρών.

Παράλληλα, Τουρκία και Ρωσία θα πραγματοποιούν κοινές περιπολίες σε μια ζώνη πλάτους 10 χιλιομέτρων από τα σύνορα της Τουρκίας.

Επιπλέον, οι δύο χώρες συμφώνησαν ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας πρέπει να γίνει σεβαστή αλλά και πως θα πρέπει να διασφαλίζεται η εθνική ασφάλεια της Τουρκίας. Η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ από τα μεσάνυχτα της 23ης Οκτωβρίου.

Για βιώσιμη λύση για την κατάσταση στα σύνορα με τη Συρία έκανε λόγο ο Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον Ταγίπ Ερντογάν, ενώ κάλεσε τις ξένες δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στη Συρία παράνομα, να εγκαταλείψουν τα εδάφη

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε ότι δεν επιθυμεί ξένα εδάφη ενώ διεμήνυσε ότι άμεσα όλες οι κουρδικές μονάδες θα πρέπει να υποχωρήσουν στα 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Τουρκία.

Η συνάντηση Βλαντιμίρ Πούτιν - Ερντογάν διήρκησε πάνω από 7 ώρες και πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες πριν από την λήξη της εκεχειρίας στη βόρεια Συρία.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.