ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Brexit: Μονόδρομος οι πρόωρες εκλογές μετά τη νέα αναβολή

09:03 - 23 Οκτ 2019 | Ειδήσεις
Brexit: Μονόδρομος οι πρόωρες εκλογές μετά τη νέα αναβολή
Οι πρόωρες εκλογές φαίνεται να είναι η μόνη επιλογή για τη Λονδίνο μετά την ψήφιση για νέα αναβολή του Brexit. Το βράδυ της Τρίτης το βρετανικό κοινοβούλιο ενέκρινε τη συμφωνία αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά απέρριψε το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των εφαρμοστικών νόμων με την Ευρωπαϊκή Ένωση να προτείνει γραπτή διαδικασία για το αίτημα της Μεγάλης Βρετανίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξήγγειλε χθες ότι θα εγκρίνει το αίτημα νέα αναβολή της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου με τον απερχόμενο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ να δηλώνει «Σε συνέχεια της απόφασης του Μπόρις Τζόνσον να παύσει την διαδικασία επικύρωσης της Συμφωνίας Αποχώρησης και για να αποφευχθεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία, θα προτείνω στους 27 ηγέτες της ΕΕ να αποδεχθούν το βρετανικό αίτημα για μια παράταση. Για αυτό θα προτείνω μια γραπτή διαδικασία», στο Twitter.

Την Τρίτη το βράδυ το βρετανικό κοινοβούλιο ενέκρινε επί της αρχής τη συμφωνία αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην οποία κατέληξε η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 17 Οκτωβρίου, αλλά απέρριψε το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των εφαρμοστικών νόμων.

Οι Βρετανοί βουλευτές ενέκριναν στην πρώτη ψηφοφορία τη συμφωνία αποχώρησης με 329 ψήφους υπέρ και 299 κατά. Ωστόσο, στη δεύτερη ψηφοφορία τα πράγματα δεν ήρθαν όπως επιθυμούσε ο βρετανός πρωθυπουργός, καθώς 322 είπαν «όχι» στο χρονοδιάγραμμα έναντι 308 που ψήφισαν «ναι».

«Τώρα είμαστε αντιμέτωποι με νέο γύρο αβεβαιότητας», υπογράμμισε ο Μπόρις Τζόνσον.

Μόνη διέξοδος οι εκλογές

«Η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών είναι ο μοναδικός τρόπος η Βρετανία να ξεπεράσει την κρίση που έχει προκαλέσει το ζήτημα του Brexit σε περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδεχθεί η αποχώρηση να αναβληθεί ως τον Ιανουάριο», δήλωσε πηγή προσκείμενη στο γραφείο του αρχηγού των Συντηρητικών και πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον, η οποία επιχειρηματολόγησε πως η Βουλή των Κοινοτήτων είναι «απόλυτα διχασμένη».

 «Το Σάββατο, το κοινοβούλιο αιτήθηκε να υπάρξει αναβολή ως τον Ιανουάριο και σήμερα (Τρίτη) το κοινοβούλιο σπατάλησε την τελευταία του ευκαιρία» η αποχώρηση να γίνει εντός προθεσμίας», είπε η πηγή για να προσθέσει ότι «Εάν οι Βρυξέλλες αποδεχθούν την καθυστέρηση που αιτήθηκε το κοινοβούλιο, τότε ο μοναδικός τρόπος η χώρα να μπορέσει να προχωρήσει μπροστά είναι η διεξαγωγή εκλογών».

«Αυτό το κοινοβούλιο είναι απόλυτα διχασμένο. Οι ψηφοφόροι πρέπει να επιλέξουν αν θέλουν το Brexit να ολοκληρωθεί με τον Μπόρις ή αν θέλουν να περάσουν το 2020 με δύο δημοψηφίσματα, για το Brexit και για τη Σκοτία, με πρωθυπουργό τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης των Εργατικών, τον Τζέρεμι Κόρμπιν», τονίζει, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ίδια πηγή.

«Παράθυρο» τεχνικής αναβολής από τη Γαλλία

Η κυβέρνηση της Γαλλίας είναι διατεθειμένη να επιτρέψει μόνο μια «τεχνική» αναβολή του Brexit, η οποία πρόκειται να διαρκέσει «λίγες ημέρες», για να διευκολύνει την επικύρωση διά ψηφοφορίας της νομοθεσίας γι’ αυτό στο Ηνωμένο Βασίλειο, όμως αποκλείει κάθε παράταση της διαδικασίας βάσει του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας πέραν αυτής, διεμήνυσε χθες Τρίτη η γαλλίδα υπουργός Ευρωπαϊκών υποθέσεων Ορελί ντε Μονσαλέν.

 «Θα δούμε στο τέλος της εβδομάδας εάν και κατά πόσον είναι απαραίτητη μια εντελώς τεχνική παράταση για να ολοκληρωθεί αυτή η κοινοβουλευτική διαδικασία», επισήμανε η υπουργός στη γαλλική Γερουσία και συμπλήρωσε ότι «Όμως πέραν αυτών των περιστάσεων, κάθε παράταση με σκοπό μόνο να εξασφαλιστεί περισσότερος χρόνος ή να συζητηθεί η συμφωνία αποχώρησης ξανά αποκλείεται».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.